Hlavní obsah

Mě to bolí, jeho taky, hecoval se Federer. Z titulu z Melbourne je stále ještě v šoku a chce přidat další

Praha

Má doma již osmnáct grandslamů, ze zisku toho posledního je však stále ještě překvapený. Švýcarský tenista Roger Federer i s odstupem několika dní tvrdí, že by ho nikdy nenapadlo, že ještě někdy vyhraje Australian Open.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Roger Federer s trofejí z Australian Open.

Článek

„Upřímně musím říci, že jsem nevěřil, že bych tenhle turnaj mohl ještě někdy vyhrát,“ prohlásil v rozhovoru pro časopis Time pětatřicetiletý Federer. „Stále tomu prostě ještě úplně nevěřím, že jsem to dokázal. Tenhle titul je pro mě speciální. Má pro mě zvláštní chuť. Vracel jsem se, stárnu a hodně lidí mě už odepsalo, pro to je pro mě tohle vítězství jedinečné,“ rozpovídal se Federer o zisku zatím poslední trofeje. Z oslavy se prý vrátil až ráno, když zrovna jeho děti vstávaly. „Po jednom se ke mně chodily kouknout na trofej,“ smál se.

Rodák z Basileje se vracel na kurty v lednu po půlroční pauze. Kvůli poraněnému koleni přišel o olympijské hry i US Open. A tak není divu, že po tak dlouhé přestávce od sebe tenista příliš nečekal. „Na loňský rok bych nejraději zapomenul, i když jsem se z něj hodně poučil. Do Austrálie jsem odjížděl s tím, že tam otestuju své tělo, co vydrží.“

„Myslel jsem si, že v nejlepším případě bych se mohl probojovat do čtvrtfinále. Bral jsem to jako odrazový můstek, čekal jsem, že forma přijde tak někdy v dubnu,“ vyprávěl dál desátý hráč světa a zavzpomínal na chvíli, jak se před rozhodujícím pátým setem hecoval. „Říkal jsem si, že to je už jen jeden set, že do něj musím dát všechno. Mě to bolí, soupeř je ale taky v bolestech. Oba bojujeme, hraj uvolněně a hlavně si to užij.“

Sbírku grandslamů chce ještě rozšířit

Než se však mohl Roger Federer radovat z dalšího triumfu, musel se smířit s tím, že na něj kvůli bolavému kolenu čeká dlouhá pauza od tenisu, na což doposud nebyl příliš zvyklý. „Téměř dvacet let jsem hrál tenis a najednou mi lékaři řekli, že si musím dát přestávku. Pár dní mě to mrzelo. Pak jsem se s tím ale smířil a teď vím, že to bylo opravdu správné rozhodnutí,“ přiznal otec čtyř dětí s tím, že měl najednou čas na aktivity, které by jinak během sezóny nestíhal.

„I bez tenisu jsem strávil příjemné chvíle. Byl jsem s rodinou a měl jsem čas i na své přátele. Chodili jsme po horách, navštívili jsme módní přehlídku v Paříži. Zvládl jsem toho opravdu hodně. Dalo mi to mnoho sil do dalšího roku. Vrátil jsem se odpočinutý, čerstvý, hladový a připravený,“ dodal majitel osmnácti grandslamů, který se netají dalšími vysokými ambicemi.

Rád by totiž svou bohatou sbírku ještě rozšířil a počet grandslamových titulů zaokrouhlil na dvacet. „Moje další velká šance přijde letos ve Wimbledonu,“ zasnil se. Předtím však má ještě legendární tenista v plánu turnaje v Dubaji, Indian Wells, Miami, Stuttgartu, Halle a samozřejmě French Open.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 2 : 1 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 2 : 1 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík