Hlavní obsah

Hokejová reprezentace bude hrát častěji doma

Martin Kézr

Hokejová reprezentace se v příští sezóně před MS představí doma v deseti mezistátních zápasech, ať už při Euro Hockey Tour či v přípravných duelech. Sezóna národního týmu má začít už 14. srpna duelem s hokejisty Slovenska.

Foto: ČTK

Čeští hokejisté odehrají doma desítku reprezentačních soubojů.

Článek

"Máme snahu před domácím mistrovstvím světa omezit cestování národního týmu na minimum," vysvětlil generální sekretář svazu Martin Urban a prozradil, že reprezentační sezóna začne nezvykle brzy. Už 14. srpna, dva dny před udělením Zlaté hokejky, se má uskutečnit přátelský zápas se Slovenskem. Dosud ale není jisté, zda by se hrálo ve Varech, kde má proběhnout vyhlášení ankety, anebo na jiném místě republiky.

Tradiční pohár mění dějiště

Naostro začne sezóna v září, kdy se 2. 9. národní tým utká s Rusy (v Pardubicích či Praze), a pak jej hned čeká Česká pojišťovna cup, který po devíti letech ve Zlíně mění dějiště. "K přesunu do Pardubic nás vedle snahy zastavit stále klesající návštěvnost turnaje přiměla rovněž přijatelnější vzdálenost východočeského města od mezinárodního letiště, možnost využití tréninkové plochy a v neposlední řadě i moderní vybavení haly," vysvětlil ředitel turnaje Miloš Broukal.

Vedle Poháru České pojišťovny, na němž tým hostitelské země změří síly 4. 9. s Ruskem, 6. 9. s Finskem a o den později se Švédskem, se v pardubické Duhové aréně uskuteční i únorové utkání reprezentace s Finy, které bude součástí Švédských hokejových her. Tradičně se totiž vždy jeden duel turnaje evropské série přesouvá kvůli snaze o vyšší divácký zájem mimo. V Pardubicích tak nebude k vidění souboj Finů se Švédy, který se odehraje 4. září v Helsinkách. Listopadové Karjale zase předchází duel Švédsko-Česko na severu Evropy.

Baltika jen v Moskvě

Výjimkou je prosincová Baltika, jež se na přání ruské strany uskuteční celá v Moskvě. "Všechny čtyři díly série odehrají stejní účastníci, možnost přizvat pátý tým byla zrušena. Hrací dny jsou pevně stanoveny na čtvrtek, sobotu a neděli," uvedl Urban s tím, že vítěz každého klání si včetně startovného polepší o rovných 50 tisíc eur. "Každé utkání musí mít vítěze. Při remíze se prodlužuje pět minut se čtyřmi hráči na každé straně. Pokud nepadne gól, přijdou na řadu samostatné nájezdy. Nově ale navrhujeme, aby se tresty ze základní doby zápasu nepřenášely do nastaveného času," doplnil sekretář.

Novinkou nadcházejícího ročníku Euro Hockey Tour jsou zápasy o konečné umístění. Po skončení všech turnajů se utkají doma a venku první s druhým v dlouhodobé tabulce o celkové vítězství a třetí se čtvrtým o bronzovou pozici. "Rozhodující je počet bodů ze dvou zápasů," vysvětlil Urban, jak vznikne konečné pořadí. Utkání jsou na programu 16. a 18. dubna, první z nich se odehraje na ledě hůř postaveného týmu. Celkový vítěz Euro Hockey Tour si polepší o 75 000 eur, druhému připadne 30 tisíc a třetímu 15 000.

Zbývá jen doladit drobnosti

Termínová listina reprezentačních utkání není ještě definitivně dopracována, nicméně podle Urbana je koncipována se snahou, aby se národní mužstvo v maximální míře představilo domácím fanouškům. Po letních utkáních se Slovenskem a Ruskem tak národní tým v další přípravě přivítá 14. a 16. prosince, zřejmě v Českých Budějovicích a Plzni, výběr Kanady chystající se na Spenglerův pohár.

V dubnu před blížícím se šampionátem by 11. dubna mělo hrát v nové pražské Hale Sazka Německo a 20. 4. je plánována generálka s USA v Ostravě. "Ještě nemáme reprezentační program podepsán, ale měli bychom se na této skladbě utkání dohodnout," uvedl Urban.

Reklama