Hlavní obsah

Štěpánek na titul v Hamburku nedosáhl, Hingisová vyhrála v Římě

PRAHA

Tenista Radek Štěpánek si na svůj druhý turnajový triumf na okruhu ATP v kariéře musí zatím počkat. V nedělním finále antukového turnaje série Masters v německém Hamburku se český reprezentant musel sklonit před Tommym Robredem ze Španělska, s nímž prohrál i čtvrtý vzájemný zápas. První turnajové vítězství po návratu na kurty naopak vybojovala Švýcarka Martina Hingisová v Římě.

Článek

Osmý nasazený Robredo od začátku diktoval tempo a první set vyhrál hladce 6:1. Štěpánek, jenž na cestě do finále v Hamburku neztratil ani set, naopak nedokázal zopakovat výkon z předchozích zápasů. Především na bekhendu byl nejistý a celkem nasbíral 46 nevynucených chyb.

Přesto byly další dvě sady vyrovnanější, v klíčových momentech však dominoval Španěl. Štěpánek, který k utkání nastoupil v originálním pruhovaném tričku připomínajícím dres hokejového rozhodčího, měl ve druhém i třetím setu několikrát šanci získat soupeřův servis a zavelet k obratu. Ani jeden ze svých osmi brejkbolů ale nevyužil. Naopak vlastní podání vždy jednou ztratil a za dvě hodiny a jednu minutu odešel z dvorce poražen.

Díky postupu do finále a zisku 350 bodů do světového žebříčku se Štěpánek může těšit, že v pondělí poprvé v kariéře pronikne do nejlepší světové desítky. O titul na okruhu ATP hrál popáté, uspěl zatím jen letos v únoru v Rotterdamu.

Robredo se z turnajového triumfu radoval potřetí v kariéře a vydělal si 340.000 eur, Štěpánek inkasoval poloviční sumu. V Hamburku, kde v roce 1991 triumfoval Karel Nováček, převzal španělský tenista pohár za vítězství po světové jedničce Rogeru Federerovi.

Švýcar se z turnaje odhlásil a titul neobhajoval, v soutěži chyběl i antukový suverén a druhý hráč světa Rafael Nadal ze Španělska.

Hingisová vyhrála 41. turnaj v kariéře

Martina Hingisová se dnes poprvé od svého návratu na kurty radovala z vítězství na turnaji WTA. Švýcarská tenistka ve finále antukového turnaje v Římě porazila Rusku Dinaru Safinovou 6:2 a 7:5 a čtyři roky a čtyři měsíce od svého předchozího triumfu se dočkala 41. titulu v kariéře. Naposledy vyhrála v Tokiu v únoru 2002.

Hingisová se letos vrátila do vrcholového tenisu po tříleté nucené zdravotní přestávce. Do finále podniku WTA se dostala už v únoru v Tokiu, ale tehdy nestačila na Jelenu Dementěvovou.

Tentokrát další Rusku porazila. V utkání se šestnáctou nasazenou Safinovou na rozdíl od semifinálového zápasu s Venus Williamsovou skvěle zvládla úvodní set, v němž soupeřce povolila jen dvě hry. Druhá sada už byla vyrovnanější, ale Hingisová vyhrála 7:5, když proměnila svůj čtvrtý mečbol.

Safinová na cestě do finále porazila řadu papírově lepších hráček včetně světové dvojky Kim Clijstersové z Belgie, ale proti někdejší světové jedničce na své předchozí výkony nenavázala a hodně kazila. Švýcarská tenistka, která vyřadila i Nicole Vaidišovou, tak po osmi letech opět vyhrála římský turnaj a zřejmě se ve světovém žebříčku vrátí do první patnáctky. Navíc se stala jednou z favoritek grandslamového French Open, které v Paříži začne přesně za týden.

Za triumf v Římě Hingisová dostala prémii 196 900 dolarů, poražená Safinová si vydělala rovných 100 000.

HAMBURK
Dvouhra - finále:
Robredo (8-Šp.) - Štěpánek (15-ČR) 6:1, 6:3, 6:3.
ŘÍM
Dvouhra - finále:
Hingisová (Švýc.) - Safinová (16-Rus.) 6:2, 7:5.
RABAT
Dvouhra - finále:
Shaughnessyová (USA) - Suchá (8-SR) 6:2, 3:6, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori