Hlavní obsah

Berdych porazil Nalbandiana, Češi vyhráli nad Argentinou

DÜSSELDORF

Tomáš Berdych porazil na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu Davida Nalbandiana dvakrát 6:4 a dokonal překvapení na úkor argentinského týmu. Ve svém úvodním utkání Češi porazili favorita 2:1 na zápasy. První bod získal Robin Vik výhrou nad králem French Open z roku 2004 Gastonem Gaudiem 7:6 a 6:3, loňští finalisté uspěli až v závěrečné čtyřhře.

Článek

Češi neměli mít proti silným Jihoameričanům moc šancí, ale o své výhře rozhodli nečekaně již ve dvouhrách. "Určitě jsme do toho šli, že nemáme co ztratit. Oba jsme podali dobrý výkon a vyhráli," uvedl Vik pro ČTK. Výhra by tým mohla nasměrovat k prvnímu místu v Červené skupině a postupu do sobotního finále. "Ještě máme před sebou dva zápasy, ale jsme na dobré cestě se tam dostat," řekl Vik.

Vik získal v duelu s Gaudiem první set v tie-breaku. Ve druhém vedl už 5:0, ale hodinu a půl dlouhý zápas ukončil až v deváté hře. "Hrál jsem určitě lepší zápasy, ale tenhle jsem zvládl po taktické stránce. S těmihle španělskými typy, jak se říká, se nesmí pouštět do velkých výměn. Snažil jsem se chodit na síť a hrát kraťasy," řekl Vik.

Vítěz challengeru Prague Open se dočkal premiérové výhry nad hráčem ze světové desítky, Gaudio totiž v aktuálním žebříčku uzavírá Top 10. "Určitě je to pro mě velké povzbuzení. Člověk vidí, že se dá hrát s těmi nejlepšími na všech površích," řekl rodák z Hradce Králové, který je na Světovém poháru novicem. "Zatím je to tady příjemné a doufám, že to i dobře skončí," řekl 67. hráč žebříčku ATP.

Berdych otočil druhý set ziskem pěti her za sebou

Ve druhém utkání přehrála světová dvacítka Berdych třetího hráče světa a vítěze Turnaje mistrů Nalbandiana. Berdych držel se soupeřem krok ve výměnách od základní čáry a úspěšně riskoval. Ve druhém setu už prohrával 1:4, ale ziskem pěti her vývoj otočil a poprvé po dvou předešlých prohrách Nalbandiana porazil. "Viděl jsem druhý set a musím říci, že Tomáš hrál moc dobře," pochválil Vik českou jedničku.

V závěrečné čtyřhře pak Jose Acasuso a Sebastian Prieto porazili dvojici Berdych, Leoš Friedl 6:0, 2:6, 10:3 a zmírnili tak porážku.

Češi se musejí na Světovém poháru obejít bez aktuálně nejlepšího hráče Radka Štěpánka, který se po finálové účasti na turnaji série Masters v Hamburku kvůli únavě na poslední chvíli odhlásil. Už potřetí se měnil kapitán týmu, kterým se nakonec stal Jaroslav Navrátil.

Čtyřhru proti USA překvapivě získali Chorvaté

V úterý se český tým utká s Itálií, která v neděli v zahajovacím duelu Červené skupiny prohrála s domácím Německem 1:2 na zápasy.

V Modré skupině vyhráli úřadující vítězové Davis Cupu Chorvaté nad Spojenými státy 2:1. Rozhodující bod získali trochu překvapivě Ivan Ljubičič s Ivem Karlovičem díky triumfu nad nejlepším světovým párem současnosti Bobem a Mikem Bryanovými.

Červená skupina:
ČR - Argentina 2:1
Vik - Gaudio 7:6 (7:5), 6:3,  Berdych - Nalbandian 6:4, 6:4, Berdych, Friedl - Acasuso, Prieto 0:6, 6:2, 3:10.
Modrá skupina:
Chorvatsko - USA 2:1
Ljubičič - Blake 5:7, 6:3, 7:6 (7:4), Karlovič - Ginepri 4:6, 6:7 (1:7), Ljubičič, Karlovič - B. Bryan, M. Bryan 6:3, 7:6 (7:5).

Reklama