Hlavní obsah

Štěpánek suverénně prošel do druhého kola French Open

PAŘÍŽ

Roli favorita splnil v současnosti nejlepší český hráč Radek Štěpánek. Jedenáctý nasazený a nedávný finalista z Hamburku nedal v pondělí šanci Michaelu Llodrovi z Francie a porazil ho 6:4, 6:4 a 6:2. S turnajem se naopak hned v prvním kole rozloučil Jiří Novák, který nestačil na Rusa Tursunova. Bez problémů postoupil do druhého kola i dvacátý nasazený Tomáš Berdych.

Článek

Novák se teprve na začátku května vrátil na kurty po půlroční pauze způsobené zraněním paty a do začátku druhého grandslamu sezóny stačil zasáhnout do tří turnajů. Minulý týden dokráčel v rakouském Pörtschachu až do semifinále, v pondělí ale nenadělal svému soupeří příliš potíží a prohrál po setech 2:6, 3:6 a 2:6.

Postup do druhého kola naopak vybojoval Lukáš Dlouhý. Daviscupový reprezentant na pařížské antuce porazil Belgičana Kristofa Vliegena v pětisetovém dramatu 4:6, 6:4, 3:6, 7:6 a 6:2 za tři a půl hodiny hry.

"Už jsem to viděl bledě, ale vše se nakonec v dobré obrátilo a Rumcajs si vzal Manku za ženu," žertoval Dlouhý po zápasu, který trval tři a půl hodiny. Třiadvacetiletý hráč tak minimálně zopakuje výsledek z loňska, kdy při svém pařížském debutu prohrál ve druhém kole.

Při premiéře uspěla i Šromová

"Něco takového (jako sedm odvrácených mečbolů) mi na velkém turnaji nikdy nestalo. To byl moment, který rozhodl, ve čtvrtém setu už jsem byl jasně lepší," hodnotil Dlouhý průběh zápasu. Ve druhém kole by byl dal přednost domácímu Patrici Santorovi, ale jeho soupeřem bude nakonec Argentinec José Acasuso.

S velkým přehledem naopak  v pondělí postoupil do druhého kola Tomáš Berdych. Dvacátý nasazený hráč porazil ve třech setech Španěla Feliciana Lopeze 6:2, 6:4, 6:3 a příště se utká s Italem Filippem Volandrim.

Nicole Vaidišová navázala na Roland Garros na své výkony z předchozího turnaje ve Štrasburku, na němž v sobotu získala premiérový antukový titul, a hladce prošla do druhého kola. Sedmnáctiletá česká jednička porazila Polku Martu Domachowskou po setech 6:1 a 6:3. O postup do třetího kola, kterým by překonala svůj výkon z loňského pařížského debutu, se utká s Číňankou Sun Tchien-tchien.

Nasazená Šafářová do druhého kola neprošla

Eva Birnerová nezopakuje loňskou účast ve druhém kole, což je jejím maximem na grandslamových turnajích. Jednadvacetiletá česká tenistka dnes na pařížské antuce prohrála s Ruskou Annou Čakvetadzeovou 5:7 a 4:6.

Při své premiéře v hlavní soutěži Roland Garros uspěla také Hana Šromová. Česká hráčka si poradila s Italkou Robertou Vinciovou 6:1, 7:5. "Určitě hraju lepší tenis, necítila jsem na kurtě nejlíp," prohlásila. Ve druhém kole ji čeká Ruska Dinara Safinová, se kterou ještě nehrála a podle svých slov nemá proti nasazené čtrnáctce co ztratit.

Dvacátá osmá nasazená Češka Lucie Šafářová naopak nepotvrdila pozici favoritky a prohrála se 177. hráčkou světového žebříčku, která do hlavní soutěže postoupila s kvalifikace, Rumunkou Perianuovou ve dvou setech1:6, 6:7.

French Open
Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (11-ČR) - Llodra (Fr.) 6:4, 6:4, 6:2, Dlouhý (ČR) - Vliegen (Belg.) 4:6, 6:4, 3:6, 7:6 (7:5), 6:2, Tursunov (31-Rus.) - Novák (ČR) 6:2, 6:3, 6:2, Berdych (20-ČR) - Lopez (Šp.) 6:2, 6:4, 6:3
Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Šromová (ČR) - Vinciová (It.) 6:1, 7:5, Perianuová - Šafářová (ČR) 6:1, 7:6, Vaidišová (16-ČR) - Domachowská (Pol.) 6:1, 6:3, Čakvetadzeová (27-Rus.) - Birnerová (ČR) 7:5, 6:4.

Reklama

Související témata: