Hlavní obsah

Federer - Wawrinka 6:4, 7:5Federer dosáhl na jubileum, krajan ho nezastavil

Indian Wells

Švýcarský tenista Roger Federer porazil ve finále v Indian Wells krajana Stana Wawrinku 6:4, 7:5 a získal jubilejní 90. titul z okruhu ATP v kariéře. V kalifornské poušti vyhrál pětatřicetiletý bývalý první hráč světového žebříčku rekordní pátou trofej a je i zdejším nejstarším vítězem. Do historie se zapsal také jako nejstarší vítěz podniku série Masters.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Švýcar Roger Federer po výhře nad krajanem Stanem Wawrinkou v Indian Wells.

Článek

Federer pokračuje v úchvatném vstupu do sezony po loňských zdravotních problémech a půlroční nucené pauze. V lednu vybojoval na Australian Open 18. grandslamový titul a nyní na podniku, který je považován za pátý grandslam, neztratil cestou za vítězstvím ani set.

"Rozhodně jsem překonal i svá vlastní očekávání. Mým cílem bylo, abych se do Wimbledonu dostal do elitní osmičky. Tohle je prostě start jako ze snu," pochvaloval si na kurtu Federer, jenž sezónu zahájil na 16. místě žebříčku. Po triumfu v Indian Wells bude je už šestý.

Devátý nasazený Federer proměnil v Indian Wells v pátý titul sedmou finálovou účast a vyrovnal rekordní bilanci Novaka Djokoviče v počtu trofejí. Dosud nejstarším šampionem v Indian Wells byl Jimmy Connors, který v roce 1984 triumfoval jako jednatřicetiletý. Věkovou hranici pro vítěze podniku série Masters posunul Federer o rok, dosud přehledu kraloval Andre Agassi, který v roce 2004 vyhrál v Cincinnati v 34 letech.

Třetího hráče světového žebříčku Wawrinku, který v Indian Wells hrál finále poprvé, porazil Federer za 80 minut podvacáté v kariéře a počtvrté v řadě. Vyhrál i letošní vzájemné semifinále v Melbourne.

Tenisový turnaj mužů a žen v Indian Wells (tvrdý povrch):
Muži (dotace 7 913 405 dolarů):
Dvouhra - finále:
Federer (9-Švýc.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6:4, 7:5.

Reklama

Související témata: