Hlavní obsah

Björn Borg: tenisový král s ledovou maskou ve tváři

STOCKHOLM/PRAHA

Bílá čelenka, pod ní dlouhé blonďaté vlasy, dřevěná raketa značky Donnay a hlavně ledově klidná tvář - to byla poznávací znamení Björna Borga, jedné z největších tenisových legend. Jeho hvězdná kariéra byla velmi krátká - všech 11 grandslamových titulů získal ještě před 26. narozeninami. Někdejší švédský tenisový král oslaví 6. června padesátiny.

Foto: www.ur.se

Björn Borg v dobách největší slávy

Článek

Podle tenisových odborníků je právě Björn Borg tím mužem, který na konci 70. let dostal tenis do středu zájmu médií. "Byl jako popová hvězda. A to nejen díky dlouhým vlasům a nenucenému vystupování. Milovaly ho jak desetileté holky, tak šedesátileté babičky," vzpomíná známý český tenista Jiří Hřebec.

Björn Borg se narodil 6. června 1956 v Södertälje, malém městečku jižně od Stockholmu. Osudovým se pro něj stalo setkání s uznávaným trenérem Lennartem Bergelinem. To on udělal z útlého a psychicky labilního mladíka, který jako kluk několikrát vzteky rozštípal raketu, neporazitelného démona s ledovou maskou ve tváři. Maskou, za níž se schovaly všechny emoce, maskou, která deptala soupeře a díky níž mu začali přezdívat "Iceborg".

"Jeho údery byly milimetrově přesné. A když už výjimečně něco zkazil, stejně jste na něm nepoznali, zda ho to vůbec mrzí. Většinu soupeřů jeho klid dokonale vyvedl z míry," řekl jeho velký soupeř Argentinec Guillermo Vilas.

Nejpamátnější bitvy se odehrály ve Wimbledonu

Švéd během kariéry vyhrál 62 turnajů ATP (včetně šesti triumfů na French Open a pěti ve Wimbledonu) a byl 109 týdnů světovou jedničkou. To mu na výhrách a příjmech z reklamy vyneslo okolo 75 milionů dolarů, což byla do té doby nevídaná částka.

Zřejmě nejpamátnější zápasy své kariéry sehrál Borg ve Wimbledonu s americkým bouřlivákem Johnem McEnroem. V roce 1980 ještě Švéd svůj wimbledonský trůn uhájil a stal se tak prvním tenistou novodobé historie, který Wimbledon vyhrál popáté za sebou. O rok později už byl McEnroe lepší a málokdo tušil, že Borg je blízko konce své hvězdné pouti.

Nebylo mu totiž ani šestadvacet let, když v dubnu 1982 šokoval svět prohlášením, že s tenisem končí. "Jsem unavený a radost z vítězství, kvůli které jsem tenis především hrál, už není zdaleka taková jako dřív," vysvětlil.

Obrovské jmění se rozplynulo

Ovšem podle některých názorů za jeho rozhodnutím stály i jiné důvody. Borg najednou pochopil, že peníze se dají nejen vydělávat, ale také utrácet. Jestliže během kariéry žil téměř asketicky, později se po hlavě vrhnul do všeho, co si dříve odpíral.

Koupil si ostrůvek Kättilo u švédských břehů, stále více času však trávil ve svém sídle v Monte Carlu. Jeho život se otočil o 180 stupňů a začala ho provázet aféra za aférou. Většina z nich se týkala jeho neúspěšného podnikání ve světě módy. Kvůli neuváženým a často naivním rozhodnutím postupně promrhal většinu svého obrovského jmění.

Na pohled bezvýchodnou situaci se Borg dokonce pokusil v roce 1989 vyřešit sebevraždou, i když předávkování prášky označil za nešťastnou náhodu. Později ale přiznal, že v této době se snažil na problémy zapomenout i s pomocí kokainu.

Zoufalý pokus o návrat nevyšel

V roce 1991 učinil po více než osmileté pauze zoufalý pokus o návrat mezi tenisovou elitu. Na turnajích ATP ale nevyhrál ani zápas a nakonec se rozhodl nehazardovat se svou pověstí. I přes všechny aféry zůstává Borg v myslích fanoušků zapsán především jako velký tenisový král.

V lednu 2000 ho Švédská sportovní akademie vyhlásila nejlepším sportovcem Švédska minulého století. Borg je potřetí ženatý a má dva syny - dvacetiletého Robina a tříletého Lea.

Reklama