Hlavní obsah

Vaidišová vyřadila v Paříži světovou jedničku Mauresmovou

Paříž

Sedmnáctiletá česká tenistka Nicole Vaidišová se postarala o zatím největší senzaci letošního ročníku grandslamového French Open. V osmifinále na centrálním dvorci P. Chatriera porazila nejvýše nasazenou světovou jedničku, domácí Amelii Mauresmovou 2:1, po setech 6:7, 6:1, 6:2. Ve čtvrtfinále jí čeká bývalá světová jednička, Američanka Venus Williamsová.

Článek

Vaidišová začala proti současné světové jedničce s respektem a v první sadě prohrávala již 2:5. Poté ovšem ziskem tří her za sebou srovnala stav a set nakonec dovedla to tie-breaku, v němž šestnáctá nasazená česká naděje podlehla jen těsně 5:7.

Od druhého setu ale začala Vaidišová na kurtu dominovat. Přesnou a tvrdou hrou od základní čáry dostala Mauresmovou pod tlak a ta byla nakonec ráda, že jí česká hráčka nenadělila nepopulárního "kanára". Vaidišová se také mohla opřít o vynikající první podání, které dosahovalo rychlosti i více než 180 kilometrů v hodině.

Ve třetí sadě se osmnáctá hráčka světového žebříčku rychle ujala vedení a zakončila jí hladkým poměrem 6:2. Dosáhla tak poprvé v kariéře na grandslamové čtvrtfinále, ve kterém se utká s bývalou světovou jedničkou, jedenáctou nasazenou Američankou Venus Williamsovou, která také ve třech setech vyřadila Švýcarku Patty Schnyderovou.

"Jsem velice spokojená, zvlášť po tom prohraném prvním setu, kdy jsem se zvedla, hrála v podstatě bez chyb a vydržela tak až do konce," řekla Vaidišová novinářům. "Nevím, zda to byl můj nejlepší výkon vůbec, ale jeden z nejlepších určitě," doplnila tenistka.

Berdych byl podle svých slov bez šance

Tenista Tomáš Berdych se na Roland Garros premiérové účasti ve čtvrtfinále grandslamového turnaje nedočkal. V utkání čtvrtého kola v neděli nestačil na světovou jedničku Švýcara Rogera Federera a prohrál hladce 3:6, 2:6, 3:6. Po zápase prohlásil, že soupeř sice nehrál úplně nejlépe, přesto ho k ničemu nepustil.

Berdych, který byl posledním českým zástupcem v mužské dvouhře, podle svých slov sehrál jeden z nejhorších zápasů posledních týdnů. "Dal bych si trojku," oznámkoval své vystoupení dvacátý nasazený hráč. Přiznal, že hlavně zpočátku dělal hodně chyb a také se hůř pohyboval, protože už cítil únavu ze šňůry zápasů v poslední době.

Český tenista po dvou prohraných setech vedl v třetím 3:0, ale ani tehdy prý neměl pocit, že by mohl utkání otočit. "Federerovo podání jsem prorazil hlavně díky jeho chybám, prostě mi tu hru daroval," prohlásil dvacetiletý český tenista.

Federerovi by přál celkové vítězství

Se svým celkovým vystoupením v Paříži, kde poprvé došel tak daleko, byl Berdych spokojen. Posteskl si trochu, že neměl moc přívětivý los, když mu přisoudil nejlepšího světového hráče.

Právě Federerovi byl přál celkové vítězství v turnaji. Na jeho hře oceňuje ve srovnání se silovým tenisem druhého favorita turnaje Španěla Rafaela Nadala přesnost a lehkost. Vyzdvihl rovněž Federerovo gentlemanské chování mimo kurty.

Češi na French Open 2006:
Muži:
Dvouhra - 4.kolo:
Federer (1-Švýc.) - Berdych (20-ČR) 6:3, 6:2, 6:3.
Čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Vízner (13-ČR) - Hrbatý, Mertiňák (SR) 6:4, 7:6 (7:5).
Ženy:
Dvouhra - 4.kolo:
Vaidišová (16-ČR) - Mauresmová (1-Fr.) 6:7, 6:1, 6:2.
Čtyřhra - 3. kolo:
Jen C', Čeng Ťie (4-Čína) - Benešová, Strýcová (ČR) 3:6, 6:4, 6:2.

Reklama