Hlavní obsah

Vaidišová vyzve na French Open Venus Williamsovou

Tenistka Nicole Vaidišová i přes výhru nad světovou jedničkou Amélií Mauresmovou z Francie vzhlíží obezřetně k dalšímu zápasu na Roland Garros. První česká hráčka v pařížském čtvrtfinále po osmi letech se o postup do semifinále utká s Američankou Venus Williamsovou, bývalou první hráčkou světa.

Článek

"Jsem poprvé ve čtvrtfinále a každý zápas teď bude bláznivě těžký," řekla Vaidišová novinářům po senzační nedělní výhře nad turnajovou jedničkou. S Venus Williamsovou se dosud utkala jednou a před rokem na antuce v Istanbulu ve dvou setech prohrála. "Ve čtvrtfinále si už člověk nevybírá soupeřky, je to hráčka nejvyšších kvalit. Táta mi určitě něco poradí," doufala v rady kouče a otce Aleše Kodata.

Třebaže získala skalp jedničky, půjde do dalšího pokračování turnaje s respektem, nehodlá soupeřky podcenit. "Nesmím mít hlavu v oblacích, ale zas se stoprocentně připravit a pokusit se hrát svoji hru. Strašně ráda bych vyhrála, ale bude to těžké," konstatovala česká hráčka.

"Když dokáže porazit Mauresmovou, tak je schopná zdolat každou hráčku na světě. To znamená, že na to, aby přešla přes Venus Williamsovou, určitě má," řekl ČTK fedcupový kapitán Tomáš Petera. Ten měl z jejího úspěchu radost i proto, že Češky budou hrát s Francií v červenci o postup do Světové skupiny I. "Z toho pohledu je její výhra ve Francii na velkém kurtu před tolika lidmi velmi velmi povzbudivá," dodal.

České ženské čtvrtfinále po osmi letech

Sedmnáctiletá Vaidišová je o osm let mladší než světová třináctka Venus Williamsová. Od finalistky pařížského turnaje z roku 2002 musí očekávat tenis založený na razantní nátlakové hře. "Miluji agresivní hru, protože je velmi efektivní," řekla Venus Williamsová, vítězka 33 turnajů, včetně tří wimbledonských titulů a dvou na US Open.

Utkání s Williamsovou bude podle všeho fyzicky náročné a půjde v něm o to, která hráčka dokáže té druhé vnutit svůj styl. "Pro Nicolu bude důležité, aby hrála svoji hru, ne aby se přizpůsobila a měnila taktiku. Fyzicky je výborně připravena a určitě bude Venus stačit," řekl Petera.

Do čtvrtfinále Roland Garros se z českých hráček naposledy dostala Jana Novotná v roce 1998. Antukové mistrovství vyhrála Hana Mandlíková v roce 1981 a z českých rodáků se pak ještě radovala Martina Navrátilová, která trofej v letech 1982 a 1984 přebírala již jako Američanka. Vaidišová na výhru zatím nemyslí. "To je ještě dlouhá cesta. Jsem teprve ve čtvrtfinále," řekla tenistka deníku Sport.

S nikým se nechce srovnávat

Je to krásná, talentovaná blondýna a další produkt slavné akademie Nicka Bollettieriho, píší o Vaidišové zahraniční agentury. Pro své dlouhé nohy a štíhlou postavu je přirovnávána k Ruskám Marii Šarapovové a Anně Kurnikovové. "Je mi jedno, když mě lidé s někým srovnávají. Maria byla přirovnávána k Anně, je to pořád dokola," řekla.

Venus Williansová je ve čtvrtfinále Roland Garros jedinou Američankou, což se naposledy stalo před 12 lety. "Osamocená vlajka se lehce pohupuje ve větru," vtipkovala Williamsová s přáním, aby zamířila ke svém prvnímu titulu v Paříži. "Hru na to mám, pořád se zlepšuji a jsem tady schopná porazit každého," věří americká tenistka.

Reklama