Hlavní obsah

Tenistka Vaidišová překvapuje na Roland Garros sama sebe

Nicole Vaidišová dosáhla životního úspěchu, když na grandslamovém Roland Garros postoupila už do semifinále. Sedmnáctiletá Češka po vyřazení světové jedničky Francouzky Amélie Mauresmové zdolala i americkou tenistku Venus Williamsovou a po utkání řekla, že sama sebe trochu překvapila. Její poslední překážkou na cestě do finále bude Ruska Kuzněcovová.

Článek

Vaidišová českým novinářům po tiskové konferenci sdělila, že je dnešním vítězstvím nadšena. "Bylo těžší než v předchozím utkání s Mauresmovou, kdy jsem hrála v podstatě bezchybně, zatímco dnes to takové nebylo. Je důležité, že jsem se situací vypořádala a zápas otočila," uvedla šestnáctá nasazená tenistka. "Musím říci, že jsem se trochu překvapila. Dvě takové veliké výhry po sobě, nad Mauresmovou a Williamsovou, to je skvělé a hodně to povzbudí," radovala se.

Dva zápasy dělí Vaidišovou od možné premiérové grandslamové trofeje. "Na titul teď ale rozhodně nemyslím. Čeká mě náročné semifinále a na nic jiného se teď nesmím koncentrovat," odmítla spekulovat.

Za první set si nadávala

Zápas s Williamsovou začala dvěma špatnými returny a při svém prvním podání dvojchybou, ale už ve třetí hře prolomila soupeřčino podání. Vedla pak 4:1 a v tie-breaku ještě 5:2, ale set ztratila. "Za prohraný set jsem si hodně nadávala. Zpočátku jsem nebyla schopna chytit rytmus a nešel mi moc servis," komentovala osm dvojchyb.

Zkušená Američanka měla tvrdší první servis, který dosáhl rychlosti až 198 km/hod, ale ve třetím setu udělala v nejnevhodnější chvíli dvojchybu a pustila Vaidišovou do vedení 3:2. Česká tenistka si už vítězství nenechala vzít. "Teprve ve třetím setu jsem se dostala do správné duševního rozpoložení a nepřemýšlela jsem nad tím, zda soupeřka může ještě utkání zvrátit. Bojovala jsem a snažila se vrátit na její stranu kurtu co nejvíce míčů," řekla Vaidišová.

Williamsovou kdysi obdivovala

Dříve prý hrávala stejnou raketou jako její dnešní soupeřka, bývalá světová jednička. "Když jsem Venus poprvé viděla na živo v šatně, tak jsem z toho byla velmi nadšená, protože jsem obdivovala její styl hry," vzpomínala Vaidišová na setkání z US Open před dvěma lety.

Před Paříží si s Williamsovou zahrála jen jednou a vloni na antuce v Istanbulu jí podlehla ve dvou setech. Od té doby se hodně změnilo, mladá Češka má mimo jiné na kontě šest turnajových vavřínů. "Zlepšila jsem pohyb, sílu, rychlost a všechno poskládala do sebe a z toho těžím," řekla Vaidišová a zahraničním novinářům popisovala, jak žila do šesti let v Německu a jejím strýcem je bývalý tenista Daniel Vacek.

Před Kuzněcovovou má respekt

Rodačka z Norimberku dříve na antuce příliš nezářila, spíše se jí díky výšce dařilo na tvrdých kurtech. "Určitě antuka nebyla mým povrchem číslo jedna," řekla před Roland Garros vítězka ze Štrasburku. "Tam se projevila změna v mé hře. Na tom jsme s tátou pracovali a taky k tomu přispěly odehrané zápasy a získané zkušenosti," uvedla hráčka, jenž hodně tréninkového času tráví již přes šest let v akademii Nicka Bollettieriho na Floridě.

Její příští soupeřka Kuzněcovová postoupila do semifinále vítězstvím nad další ruskou tenistkou Dinarou Safinovou 7:6, 6:0, když první set dokázala otočit ze stavu 1:5. "Je to super hráčka, která v poslední době hraje velice dobře. Hraje velmi rychle a dobře se pohybuje," řekla Vaidišová. Dodala ovšem, že v semifinále grandslamového turnaje nelze čekat jednoduchý zápas. "Budu muset podat co nejlepší výkon, abych uspěla."

Snad už překonala francouzskou barikádu

Postupem do semifinále Vaidišová vysoce překročila cíl, který si před turnajem kladla. "Chtěla jsem tady vydržet do druhého týdne, což se mi dosud nikdy nepovedlo," řekla svěřenkyně nevlastního otce Aleše Kodata. Kvůli delšímu pobytu v Paříži si také zřejmě bude muset přeložit zkoušky na ekonomické škole, kterou v Praze studuje.

V Roland Garros Vaidišová ocenila atmosféru a kulisu, kterou hráčkám diváci vytvořili. "Snad jsem překonala francouzskou barikádu," měla na mysli určitou nepřízeň publika po vyřazení dvou domácích tenistek.

Reklama