Hlavní obsah

Vaidišová promarnila šanci na finále French Open

PAŘÍŽ

Velmi blízko byla česká tenistka Nicole Vaidišová své první finálové účasti na grandslamu. V semifinále French Open se ale šestnáctá nasazená hráčka turnaje musela nakonec sklonit před Ruskou Světlanou Kuzněcovovou po setech 7:5, 6:7 a 2:6. Kuzněcovová se ve finále utká s vítězkou belgického duelu mezi Justine Heninovou-Hardenneovou a Kim Clijstersovou.

Článek

Stejně jako v zápasech s Francouzkou Amélií Mauresmovou a Venus Williamsovou z USA se dnes Vaidišová pomaleji rozjížděla. Ve druhé hře musela odvracet tři brejkboly, ale sama stejný počet nevyužila. Jakoby se zastřelovala, protože tvrdě zahrané míče z její rakety často končily mimo kurt, o čemž svědčilo dvacet nevynucených chyb. Na druhé straně dvorce vítězka předloňského US Open Kuzněcovová využívala dobrého pohybu.

V osmé hře Vaidišová jako první v utkání ztratila servis a prohrávala 3:5, ale pak získala nad výměnami kontrolu. Říznými returny bodovala při podání Rusky a svůj servis bez větších problémů vyhrávala. První set česká jednička uzavřela čistou hrou za 56 minut a ve stejném duchu pokračovala i ve druhém setu.

French Open on-line na Sport.cz:
Semifinále žen: Vaidišová vs. Kuzněcovová

Od druhé části první sady získala Vaidišová šest her po sobě, takže vedla 2:0 v té druhé, a to ještě nevyužila jeden brejkbol na 3:0. Rozdělovala míče z jednoho rohu do druhého a posílala vítězné míče po lajnách, Kuzněcovové nepomáhaly ani gymnastické provazy.

Vaidišová se v dalším průběhu druhé sady soustředila, aby si udržela vlastní podání, což se jí dařilo do stavu 5:4. V desáté hře podávala na výhru, ale servis nezvládla a dvojchyba podtrhla její nervozitu. O osudu setu tak rozhodl tie-break. V něm Vaidišová prohrávala 3:5, vyrovnala na 5:5, ale pak zkazila nahraný míč, který by znamenal mečbol. Kuzněcovová nabídnutý setbol při svém podání využila.

Na začátku rozhodující sady Vaidišová hned přišla o servis, když v určitém zklamání po ztraceném druhém setu znovu více kazila. Zdálo se, že má i unavené nohy, protože k úderům dobíhala později, než měla. První hru Vaidišová získala až za stavu 0:4, ale na zvrat už neměla síly. Po dvou hodinách a 31 minutách odešla z kurtu poražena, když při mečbolu ani nereagovala na eso ke konci jistější Kuzněcovové.

Díky účasti v semifinále vydělala šest miliónů korun

Účast v semifinále posune Vaidišovou z osmnáctého na třinácté místo světového žebříčku, čímž vyrovná své maximum. Kdyby postoupila do finále, byla by jedenáctá a v případě titulu dokonce desátá na světě.

V semifinále Roland Garros byla naposledy Jana Novotná před deseti lety, ale do finále se také nedostala. To dokázala Hana Mandlíková před čtvrt stoletím, která v roce 1981 Roland Garros vyhrála. Semifinálovou účastí Vaidišová vydělala přes šest miliónů korun.

Deblisté Lukáš Dlouhý, Pavel Vízner si o grandslamový titul na Roland Garros nezahrají. Čeští tenisté v dnešním semifinále v Paříži podlehli druhé nasazené švédsko-běloruské dvojici Jonas Björkman, Max Mirnyj dvakrát 3:6.

Heninová sahá po třetí pařížské trofeji

Justine Heninová-Hardennová má velkou šanci vyhrát potřetí své oblíbené Roland Garros. Belgická tenistka dnes počtvrté za sebou na velkém turnaji porazila krajanku Kim Clijstersovou a v Paříži zatím neztratila ani set. Od obhajoby titulu ji dělí poslední vítězství, o další triumf ji může připravit v sobotu už jen Ruska Světlana Kuzněcovová, přemožitelka Nicole Vaidišové.

"Podle mě je Justine v současnosti nejlepší hráčkou na antuce," řekla Clijstersová po prohře 3:6 a 2:6, kterou si pokazila dnešní 23. narozeniny a připravila o šanci vrátit se do čela světového žebříčku. "Rozdíl mezi ní a ostatními je v tom, že se výborně pohybuje. Není to o tom, že by měla tvrdší údery. Ale když si člověk myslí, že zahrál vítězný míček, vrátí se k vám," dodala druhá nasazená hráčka.

Clijstersová své soupeřce výhru ulehčila nevynucenými chybami, kterých udělala 29. Vítězných míčků měla jen devět. "Klíčové bylo dostat ji pod tlak hned od začátku. Nutila jsem ji hrát dlouhé výměny, které nemá ráda," řekla na tiskové konferenci Heninová, která v Paříži vyhrála loni i v roce 2003.

French Open 2006 - čeští tenisté:
Ženy, dvouhra - semifinále:
Kuzněcovová (8-Rus.) - Vaidišová (16-ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:2.
Statistika utkání:
Esa: 8:5. Dvojchyby: 4:6. Nevynucené chyby: 19:47. Vítězné míče: 26:54. Využité brejkboly: 4 z 12/3 z 10. Celkem získané míče: 115:109. Čas utkání: 2:31.
Heninová-Hardenneová (5-Bel.) - Clijstersová (2-Bel.) 6:3, 6:2
Muži, čtyřhra - semifinále:
Björkman, Mirnyj (2-Švéd./Běl.) - Dlouhý, Vízner (13-ČR) 6:3, 6:3
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Lichovcevová, Nestor (7-Rus./Kan.) - M. Navrátilová, B. Bryan (6-USA) 3:6, 6:3, 6:2.

Reklama