Hlavní obsah

Heninová vyhrála French Open, v Paříži neztratila ani set

PAŘÍŽ

Belgická tenistka Justine Heninová-Hardenneová obhájila titul na grandslamovém Roland Garros a na antuce v Paříži získala svůj třetí triumf. Pátá nasazená hráčka v sobotním finále porazila turnajovou osmičku Světlanu Kuzněcovovou z Ruska dvakrát 6:4 za hodinu a šestatřicet minut a zakončila soutěž bez ztráty setu.

Článek

Heninová-Hardenneová za titul získala 940 000 eur (zhruba 26,7 miliónu korun) a v pondělním vydání žebříčku WTA se posune na třetí místo. Kuzněcovovou, semifinálovou přemožitelku české jedničky Nicole Vaidišové, finálová účast posune na šestou pozici světa.

Belgičanka je po Margaret Courtové, Chris Evertové, Monice Selešové a Steffi Grafové pátou hráčkou v takzvané "Open éře", která obhájila v Paříži titul. Navíc prošla pavoukem dvouhry bez ztráty setu, což se naposledy podařilo Španělce Arantxe Sanchezové-Vicariové před 12 lety.

Belgičanka, která vyhrála v Paříži i v roce 2003, hned v první hře získala podání vítězky US Open 2004 Kuzněcovové a lepší vstup do utkání jí přinesl úvodní set. Heninová prorazila podání soupeřky na 4:1, pak sice nechala Rusku snížit na 4:3, ale sadu už neztratila.

Ruska vedení neudržela

Na začátku druhého setu Kuzněcovová zvýšila razanci a odskočila do vedení 2:0, ale pak si hned prohrála servis. Rozhodující brejk získala Heninová v sedmé hře, v které výborně returnovala, hrála pestřeji a nutila Kuzněcovovou k chybám. Za stavu 5:4 Heninová dokázala, co se Vaidišové nepovedlo v semifinále, a při svém podání využila druhý mečbol, když Kuzněcovová zahrála míč do autu.

Vedle tří grandslamových vavřínů dokázala Heninová-Hardenneová vyhrát rovněž Australian Open v roce 2004 a US Open o rok dříve.

Výhra je pro Heninovou-Hardenneovou satisfakcí za nevydařené finále Australian Open. V Melbourne vzdala zápas o titul a měla kvůli tomu dlouho výčitky svědomí. "Byl to nejhorší moment mé kariéry, těžko se to vymaže z paměti, ale tahle výhra k tomu pomůže," řekla.

French Open - ženy, finále
Heninová-Hardenneová (5-Belg.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6:4, 6:4.
Statistika utkání
Esa: 4:0. Dvojchyby: 3:3. Nevynucené chyby: 30:38. Vítězné míče: 16:17. Využité brejkboly: 4 ze 7/2 ze 4. Celkem získané míče: 69:64. Čas utkání: 1:36.

Reklama