Hlavní obsah

Na náladového fracka zapomeňte. Rytíř, který přežil masakr, vydělává milióny a chce další

Londýn/Praha

Jako rozčepýřený teenager byl tenista Andy Murray považován za náladového fracka, když ale ukončil dlouholeté britské čekání na grandslamový titul, triumf ve Wimbledonu či v Davisově poháru, stal se národním hrdinou. Aktuální světová jednička, dvojnásobný olympijský šampion a vítěz 45 turnajů ve dvouhře a dvou ve čtyřhře, kterého na přelomu roku královna Alžběta II. pasovala na rytíře, oslaví 15. května třicetiny.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Andy Murray během semifinále turnaje v Barceloně.

Článek

"Samozřejmě každé ocenění znamená uznání za něco, čemu je člověk zcela a úplně oddán. Ale je mi teprve 29, mohu ještě udělat spoustu chyb a věci se mohou vyvinout úplně jiným směrem. Mohu jenom slíbit, že budu dál tvrdě pracovat," prohlásil novopečený držitel titulu Sir.

Rodák z Glasgowa se díky triumfu na US Open v roce 2012 stal prvním britským vítězem grandslamu po legendárním Fredu Perrym. Následující rok ve Wimbledonu ukončil po 77 letech domácí čekání na titul z mužské dvouhry, předloni dovedl spolu se starším bratrem a deblistou Jamiem Brity k triumfu v Davisově poháru a loni v listopadu stanul jako první hráč své země v čele singlového světového žebříčku.

K "bílému" sportu přivedla malého Andyho jeho matka Judy, jež byla tenisovou trenérkou a později kapitánkou britského fedcupového družstva. Raketu držel poprvé jako tříletý, dlouho se ale nemohl rozhodnout mezi tenisem a fotbalem. V 15 dokonce dostal nabídku zúčastnit se tréninkového kempu slavných Glasgow Rangers, ale nakonec odjel na tenisovou akademii v Barceloně. Mezitím přežil masakr na základní škole v Dunblane, při němž bývalý skautský vedoucí zastřelil 16 dětí a učitelku.

Profesionálem se stal v roce 2005, prvního turnajového vítězství dosáhl už v únoru 2006 v San Jose. Následující rok se probojoval do elitní desítky světového žebříčku, na US Open 2008 si zahrál premiérové grandslamové finále. V něm uspěl až na pátý pokus, když v roce 2012 zdolal v New Yorku v pětisetové bitvě Srba Novaka Djokoviče.

To už Murrayho, jehož hra je založena na výměnách od základní čáry, výborném pohybu, skvělé kondici a minimálním množství nevynucených chyb, trénoval Ivan Lendl, který jej dovedl i k olympijskému zlatu z Londýna či ostře sledovanému triumfu ve Wimbledonu. Na jaře 2014 spolupráci ukončili, ale loni v červnu ji opět obnovili. Mezitím prohrál všechna tři grandslamová finále, do nichž se dostal.

Ihned po návratu české legendy do trenérského týmu, v němž je i bývalý britský tenista Jamie Delgado, Murray podruhé v kariéře ovládl Wimbledon i olympijskou dvouhru. Do konce roku přidal dalších pět titulů včetně Turnaje mistrů a zaslouženě sesadil Djokoviče z postu světové jedničky. Úspěchy slavil i v rodinném životě - v únoru se jim s manželkou Kim narodila dcera Sophie.

"Chci v dalších letech zkusit dosáhnout co možná nejvíce, protože tady nebudu věčně. Pokusím se, aby těch několik dalších let bylo mých nejlepších," řekl před časem milovník fotbalu, boxu a basketbalu, který si na odměnách vydělal téměř 60 milionů dolarů.

Reklama