Hlavní obsah

Berdych si zahraje s Federerem o titul v Halle

HALLE/LONDÝN/BIRMINGHAM

Tenista Tomáš Berdych postoupil do finále turnaje v Halle, kde se v neděli utká se světovou jedničkou Rogerem Federerem. Dvacetiletý Čech v semifinále na německé trávě porazil Belgičana Kristofa Vliegena za rovnou hodinu 6:3 a 6:2, švýcarský tenista předtím udolal domácího Tommyho Haase po třech sadách. Berdych si zahraje finále na okruhu ATP počtvrté v kariéře.

Článek

"Byl to asi můj nejlepší zápas tady v Halle," řekl Berdych v pozápasovém rozhovoru pro televizi DSF. "Snažil jsem se to co nejvíce urychlit, protože jsem nechtěl zmeškat zápas fotbalistů s Ghanou," uvedl s úsměvem poté, co Vliegena porazil v prvním vzájemném duelu relativně hladce. Zápas ukončil hned při prvním mečbolu zhruba tři čtvrtě hodiny před výkopem druhého utkání národního týmu na fotbalovém MS.

Trojnásobný wimbledonský šampion Federer se v pátek sotva zachránil v turnaji, když Olivieru Rochusovi odvrátil čtyři mečboly, a lehkou práci neměl ani dnes. S domácí nasazenou šestkou zvítězil až po dvou hodinách a čtvrt 6:4, 6:7 a 6:3. Byla to už Federerova čtyřicátá výhra na trávě za sebou, a pokud uspěje i v neděli ve finále, vyrovná rekord Björna Borga z přelomu 70. a 80. let.

To mu bude chtít Berdych překazit, neboť již z olympiády v Aténách ví, jak vítězství nad Švýcarem chutná. "Šance je tu vždycky, ať už hrajete proti Rogerovi nebo komukoli jinému. Je ale fakt, že takhle jsem byl optimistický i v Paříži, a skóre pak bylo jednoznačně pro něj," připomněl český hráč nedávný osmifinálový duel na antukovém Roland Garros, který Federer vyhrál 6:3, 6:2 a 6:3.

"Bude to těžký zápas. Oba jsou hodně silní a já už jsem docela unavený," řekl Federer ještě předtím, než se dozvěděl jméno svého soupeře. Čtyřiadvacetiletý první hráč žebříčku hraje třetí týden v kuse poté, co došel v Paříži až do finále.

Henmanovi se proti Hewittovi nedaří

Australský tenista Lleyton Hewitt porazil na turnaji v Londýně v semifinálovém duelu milovníků travnatého povrchu domácího Tima Henmana a letos potřetí si na okruhu ATP zahraje o titul. Jeho soupeřem v neděli bude Američan James Blake.

Hewittovi se na Henmana dlouhodobě daří: dnes spolu hráli jubilejní desátý zápas a Brit podeváté prohrál. V Queen's Clubu zvítězil Hewitt po setech 6:3, 3:6, 6:2 a po Las Vegas a San Jose se bude na třetí pokus snažit o zisk letošního premiérového titulu.

Blake porazil v druhém semifinále krajana Andyho Roddicka 7:5 a 6:4. Nasazené trojce, s níž až do dneška prohrál šest zápasů za sebou, tak znemožnil obhajobu loňského triumfu.

HALLE
Dvouhra - semifinále:
Berdych (5-ČR) - Vliegen (8-Belg.) 6:3, 6:2, Federer (1-Švýc.) - Haas (6-Něm.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:3.
LONDÝN
Dvouhra - semifinále:
Blake (5-USA) - Roddick (3-USA) 7:5, 6:4, Hewitt (8-Austr.) - Henman (Brit.) 6:3, 3:6, 6:2.

Ruska Maria Šarapovová překvapivě nezopakovala loňskou účast v Birminghamu. Přípravný turnaj před Wimbledonem pro ni na anglické trávě skončil v dnešním semifinále, kde nestačila na Američanku Jameu Jacksonovou; ta si po životním úspěchu zahraje o první titul na okruhu WTA. Jejím maximem dosud byla účast ve čtvrtfinále.

V úvodním semifinále dnes Věra Zvonarevová vyřadila jinou americkou hráčku Meilen Tuovou, ale rýsující se ruské finále Šarapovová nedokonala. Loňská vítězka turnaje DSF Classic s dotací 200.000 dolarů prohrála s devatenáctiletou Jacksonovou dvakrát 4:6. V nedělním finále bude favoritkou Zvonarevová, která má již tři turnajová prvenství.

BIRMINGHAM
Dvouhra - semifinále:
Jacksonová (USA) - Šarapovová (1-Rus.) 6:4, 6:4, Zvonarevová (Rus.) - Tuová (USA) 5:7, 6:4, 6:3.

Reklama