Hlavní obsah

Král antuky sotva chodí, i tak chce ale ovládnout další turnaje

Madrid/Praha

O tom, že je antukovým králem, není pochyb. Rafael Nadal letos odehrál patnáct zápasů na tomto povrchu a pokaždé odešel jako vítěz. Navíc do své bohaté sbírky přidal tři další trofeje. Podaří se mu vyhrát i tento týden v Římě a následně pak na French Open? Motivaci má třicetiletý Španěl velkou.

Foto: Susana Vera, Reuters

Rafael Nadal ve finále turnaje v Madridu, kde nastoupil proti Rakušanovi Dominiku Thiemovi.

Článek

Je opět k nezastavení. Rafael Nadal již několik týdnů dokazuje, že antuka je jednoduše řečeno jeho povrchem a kralovat na ní hodlá on. Třicetiletý Španěl se začátkem roku vrátil na kurty po zranění. Byl ve skvělé formě, avšak zastínil ho jeho dlouholetý rival Roger Federer, který vyhrál Australian Open, v Miami a Indian Wells.

Nadal si z toho ale příliš nedělal, protože věděl, že jeho oblíbená část sezóny teprve přijde. A je to tak, jakmile se začalo hrát na antuce, nenašel na turnajích ještě přemožitele. Vyhrál podesáté turnaj v Monte Carlu, pak podesáté triumfoval v Barceloně a minulou neděli popáté v kariéře ovládl podnik v Madridu.

„Poslední týdny pro mě byly velice speciální. Mám nesmírnou radost z toho, čeho jsem během nich dosáhl,“ uvedl po vítězství v Madridu na webu usatoday.com Nadal. „To, že jsem vyhrál na domácí půdě, pro mě hodně znamená,“ dodal s tím, že i když už cítí únavu, na turnaj do Říma, který se koná tento týden, se těší.

„Je logické, že po náročném programu, kdy jsem teď na kurtu strávil hodně hodin, je už moje tělo trochu bolavé. Že sotva chodím, ale neznamená, že jsem zraněný. Vždyť mi už brzy bude jednatřicet,“ vysvětloval s úsměvem. „Tahle část sezóny je pro mě hodně emocionální. Už se těším na další turnaje,“ prohlásil dál. V Římě se pokusí Nadal vybojovat již osmou trofej. Ve středu v úvodním kole narazí na krajana Nicolase Almagra, kterého v patnácti vzájemných zápasech již čtrnáctkrát porazil.

Poté se přesune do Paříže, kde se od 28. května uskuteční slavné French Open. Rafael Nadal zde již devětkrát triumfoval, a tak by letos rád získal jubilejní desátý titul. „Chcete-li vyhrát Rolland Garros je jedno, zda jste světovou čtyřkou nebo jedničkou. Jediné, co potřebujete, je hrát velmi dobrý tenis. To se mi teď daří," řekl s tím, že s vývojem sezóny je spokojený.

„Většinou si nekladu žádné cíle. Do každého turnaje jdu s tím, abych na něm hrál co nejlépe. Když jsem fit a mám sebevědomí, tak dokážu hrát na vysoké úrovni. Když pak vidím, že se mi daří, vím, že mohu vyhrávat tituly. Už před sezónou jsem věřil, že mi to půjde, neboť příprava byla velmi dobrá. Jsem rád, jak se teď věci vyvíjí,“ uzavřel Rafael Nadal.

Reklama