Hlavní obsah

Chvílemi tam dost vlála, držela se zuby nehty, hodnotil kouč postup Plíškové

Paříž

Povedlo se, zlomila prokletí. Na šestý pokus přešla tenistka Karolína Plíšková přes pařížské druhé kolo. Uspěla jako jediná z české čtvrteční sestavy na French Open. Před ní vypadli Tomáš Berdych, Barbora Strýcová i Markéta Vondroušová, sama pak porazila Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou 6:2, 4:6, 6:3.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Karolína Plíšková

Článek

"Bylo to vybojovaný," oddechla si Plíšková po bitvě na turnaji, který ji může posunout na post světové jedničky. Chybí maličkost. Ještě čtyři výhry... "Chci jít dál, ale chci to brát postupně po zápasu," pokračovala česká hráčka a zopakovala, že se necítí být favoritkou, i když je druhá nasazená.

"Nechci se na to soustředit. Úplně to tak není; žebříčkově jo, ale ne hrou na antuce. Pro mě je na antuce každá soupeřka těžká," podotkla.

V úvodním setu na kurtu Philippa Chatriera neměla Plíšková s Ruskou trénující a žijící v Česku problém. Přemožitelka Kateřiny Siniakové z 1. kola byla nervózní a chybovala.

Hrála pasivně

"Ona začala strašně nervózně, hrozně vabank a ani jsem pořádně nevěděla, jak hraju já. Jedině že jsem dobře servírovala a vždycky zahrála úder po servisu. Nechci říct, že to nebylo moc o mně, ale moc míčů mi dala," řekla Plíšková.

Ani začátek druhé sady nenaznačoval změnu. Hra se ale vyrovnala. V páté hře Alexandrovová získala brejk. "Hrála jsem hodně pasivně a nemohla jsem se dostat do returnu - i proto, že výborně servírovala," řekla Plíšková. Setbol za stavu 3:5 ještě odvrátila, ale Ruska pak set dohrála při svém servisu.

Na úvod rozhodující sady odskočila Plíšková do vedení 2:0, ale vzápětí podruhé v utkání přišla o servis a za stavu 2:2 musela bojovat. Soupeřka jí ale pomohla chybami. "Podržel mě servis a ona udělala pár chyb, ale nedostala jsem se k tomu, abych tlačila. Určitě bych chtěla příště hrát agresivněji. Ne vždycky to jde," pravila Plíšková.

Kouč David Kotyza přitakal, že zápas o třetí kolo nebyl jednoduchý. "V téhle situaci jsem momentálně rád, že to zvládla. Neměla moc čas si hru řídit, chvílemi tam dost vlála a držela se zuby nehty, což ale oceňuju, protože byla mentálně nastavená dobře. Hodně jí pomohl servis. Když zapracujeme na returnu, nemusí to být konečná," řekl Kotyza.

Plíšková je nyní světovou trojkou, ale druhá Serena Williamsová z USA je těhotná a neobhajuje v Paříži loňské finále. Jednička Angelique Kerberová z Německa vypadla v 1. kole a Plíšková ji předstihne v případě postupu do finále. Další krok na vrchol ženského tenisu může udělat v sobotu, kdy bude hrát s Němkou Carinou Witthöftovou (73. v pořadí WTA), s kterou se dosud nestřetla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články