Hlavní obsah

Dlouhý a Birnerová si poprvé zahrají 2. kolo Wimbledonu

LONDÝN

Po ztrátě jediného setu český daviscupový tenista Lukáš Dlouhý postoupil při své premiéře ve wimbledonské dvouhře do druhého kola. Vyhrát poprvé na londýnské trávě se podařilo i jednadvacetileté Evě Birnerové, jež ale ve Wimbledonu startuje potřetí. Ztráta dnešního prvního setu v duelu s Francouzem Florentem Serrou Dlouhého nijak nemrzela, dokonce ji považoval do značné míry pro sebe za typickou.

Článek

"Já mám většinou začátky pomalejší, než si zvyknu, co protihráč hraje nebo než mu přečtu hru," vysvětlil. "Potom začnu hrát spíše tak, abych já hru tvořil. Před zápasem se domluvím s trenérem, co mám hrát, a teprve ve druhém setu to skutečně hrát začnu." Pak už jde podle něj hlavně o udržení koncentrace a udržení servisu.

Ve druhém kole ho čeká Švéd Jonas Björkman, se kterým Dlouhý už jednou hrál a i když mu podlehl, věří si. Podle předběžného programu by měl Dlouhý s Björkmanem hrát už ve středu. "Je zkušenější, je starší. Uvidíme, jak to bude fungovat s tím, že bude hrát dva dny po sobě. Zkusím na to něco vymyslet," uvedl.

Klíčový byl servis

Tráva, na které hrál teprve čtvrtou dvouhru v kariéře, mu nevadí. "Je to v mysli, v přístupu," řekl svěřenec Pavla Víznera. "Na trávě je hlavní podání," řekl Dlouhý a dal najevo, že k travnatému povrchu slavného turnaje si zatím nevytvořil žádný vztah.

Birnerová označila v zápase s osmadvacátou nasazenou Sofií Arvidssonovou za klíčové, že si dokázala udržet servis a včas odhalila slabé stránky soupeřky. Zápas byl v pondělí kvůli dešti přerušen, ale to Birnerové vyhovovalo. "Začala jsem chladnout. Byla strašná zima, tak jsem se ani nezlobila," popsala začátek zápasu.

Kromě servisu byl podle Birnerové rozhodující okamžik, kdy už vlastní servis prohrávala 0:40, ale přeci jen jej nakonec udržela. "To rozhodlo," řekla. Kromě toho dnešní švédskou soupeřku dobře zná.

Birnerová, která na grandslamových turnajích dokázala přejít přes úvodní kolo jen loni na Roland Garros, bude nyní ve Wimbledonu hrát s Číňankou Čeng Ťie, která dnes porazila Ivetu Benešovou 7:5 a 6:2. "Neznám ji," odpověděla na otázku, jaké má v zápase s ní vyhlídky. "Teď jsem ji poprvé viděla, ale vůbec nevím, jak hraje.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori