Hlavní obsah

Jistota Sereny Williamsové chybí! Bezvládí přineslo šanci novým jménům

Marek BurkertPrávo

Americká tenisová královna Serena Williamsová si bude plnit mateřské povinnosti a před jejími sokyněmi se tak objevily velké šance na historické zápisy. Jak ukázala Lotyška Jelena Ostapenková na French Open, možnost stát se grandslamovou vítězkou mají teď i hráčky, které se ani nevejdou mezi nasazenou dvaatřicítku.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Největším překvapením se na French Open stala teprve dvacetiletá Jelena Ostapenková, která vyhrála ženskou dvouhru.

Článek

Dvacetiletá rodačka z Rigy byla před startem Roland Garros 47. na světě. Stejnou pozici zaujímal v rankingu ATP Jan-Lennard Struff. Představa, že by právě tento německý tenista, nebo kdokoli z jeho žebříčkových sousedů slavil v Paříži triumf, je natolik fantasmagorická, že se jí netřeba ani zabývat. Ale v ženském tenise se právě teď takové šílenosti klidně mohou dít.

Jistota ženám chybí

„Na každém turnaji je to úplně otevřené. Okruh favoritek je docela široký nebo klidně může vyletět někdo jako Ostapenková. Potřebujete vyhrát sedm zápasů, můžete narazit na holku, která vám nesedne, někdo má naopak výborný týden," popisuje třetí hráčka světa Karolína Plíšková, jedna z těch, které by měly z absence Williamsové nejvíc profitovat. Nejlepší česká tenistka na posledních třech grandslamech ustálila svou výkonnost (finále, čtvrtfinále, semifinále). V porovnání s tím, co předváděla Serena od roku 2015, je to ale jen nepatrný záblesk. Williamsová z posledních devíti grandslamů pět vyhrála, dvakrát byla ve finále a dvakrát v semifinále. Taková jistota teď ženskému pelotonu chybí.

„Vyhrát grandslam mě láká víc než být světovou jedničkou, zvlášť když se jimi v minulosti staly holky, které žádný z velkých turnajů nevyhrály," zmiňuje Plíšková trio Jelena Jankovičová, Dinara Safinová a Caroline Wozniacká, jejichž maximem na grandslamech byla účast ve finále.

„Serena byla pokaždé favoritkou, a pokud nehrála minimálně o titul, tak kolem toho byl velký rozruch," míní Španělka Garbiňe Muguruzaová. „Teď může grandslamový titul vyhrát klidně deset patnáct hráček a to mi nepřipadá normální. Dřív se řeklo jen Serena a pak dvě tři hráčky, které ji mohly překvapit. Nastaly úplně nové časy," tvrdí loňská vítězka z Roland Garros. Ostatně mezi čtvrtfinalistky se letos na French Open nedostala ani jedna grandslamová šampiónka.

U mužů se prosazují stálice

Němka Angelique Kerberová zatím udržela pozici světové jedničky, její náskok ale není tak velký, aby se v příštích pár týdnech, kdy se hrají turnaje na trávě, nedal vymazat. Po životní sezóně se navíc Kerberová výsledkově trápí a k tomu ve Wimbledonu bude obhajovat finále. Přibydou jí také zkušené soupeřky jako Viktoria Azarenková, která se vrací po narození dítěte, a Petra Kvitová, jež bude chtít i po zranění ruky prokázat renomé dvojnásobné šampiónky z All England Clubu.

„Cítíme to, že Serena chybí. Kolem se naopak vyrojila spousta mladých hráček," přikyvuje také Rumunka Simona Halepová, která svou šanci stát se světovou jedničkou zatím propásla kvůli finálové porážce s dvacetiletou Ostapenkovou.

Na podobné veletoče mezi tenisty si ale zatím počkáme. Žádný z grandslamových vítězů se nenarodil v roce 1990 a později. Světovému žebříčku vévodí pětice ostřílených šampiónů s třemi křížky na krku. Andy Murray (30 let), Rafael Nadal (31), Stan Wawrinka (32), Novak Djokovič (30) a Roger Federer (35). Jejich grandslamovou hegemonii dokázal od roku 2010 narušit pouze Chorvat Marin Čilič vítězstvím na US Open 2014.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner