Hlavní obsah

Po třicítce už nebudu patřit k nejlepším, míní světová jednička

Praha

Letošní Australian Open ovládl pětatřicetiletý Roger Federer, na French Open kraloval jednatřicetiletý Rafael Nadal, vyhraje blížící se Wimbledon také hráč starší třiceti let? Věková hranice se u tenistů prodlužuje a starší hvězdy se opět dostávají do své bývalé skvělé formy. Čerstvý třicátník Andy Murray je však podle svých slov výjimkou a tuší, že do důchodu odejde dřív než ostatní.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Andy Murray.

Článek

„Vím, že někteří tenisté dokážou hrát tenis na velmi vysoké úrovni i po třicítce, ale to asi nebude můj případ,“ prohlásil na webu BBC Andy Murray. „Můj trenér Ivan Lendl hrál skvěle, i když mu bylo už dvaatřicet. Ale obecně za posledních dvacet třicet let byli na tom nejlépe tenisté do třicítky,“ vysvětloval vítěz tří grandslamů, který letos vyhrál zatím jediný turnaj, a to začátkem března v Dubaji.

Další větší úspěch přineslo až nedávné French Open, kde prošel do semifinále. V něm nakonec v pětisetové bitvě podlehl dvaatřicetiletému Stanislasu Wawrinkovi. Třicetiletý Brit sám nedávno přiznal, že nehraje tak, jak by si představoval, a že se někdy potýká se ztrátou motivace. Podle svých slov tuší, že čím bude starší, tím to bude horší a nejspíš nepůjde ve šlépějích svých velkých rivalů, Rogera Federera a Rafaela Nadala. Ti ve svém věku v této sezóně drtí jednoho soupeře za druhým jako za starých časů.

„Jak to tak vypadá, mám před sebou už jen pár let, během nichž budu mít ještě šanci bojovat o grandslamy. Nevím, jak dlouho budu ještě hrát, ale chci do toho dát všechno. Každý turnaj budu brát vážně a pokusím se na něm zabojovat,“ dodala světová jednička, která tento týden odstartuje travnatou část sezóny na turnaji v londýnském Queens Clubu.

Poté se už bude plně soustředit na Wimbledon, kde obhajuje titul. „Je to pro mě nejdůležitější turnaj v roce. Budou na mě kladena velká očekávání, což může být stresující, avšak dokážu se od toho odpoutat. Jsem tady doma, můžu spát ve vlastní posteli a budu obklopen svou rodinou. Připravím se, jak nejlépe to půjde a pokud budu hrát dobře, mám velkou šanci uspět,“ uzavřel Andy Murray.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články