Hlavní obsah

Berdych, Štěpánek i Vaidišová jsou v osmifinále Wimbledonu

Trojnásobné zastoupení budou mít čeští tenisté v osmifinále Wimbledonu. Do čtvrtého kola v pátek postoupili nejdříve Radek Štěpánek a po něm i Tomáš Berdych. Oba své soupeře shodně porazili až v pětisetových bitvách. Své mužské kolegy pak napodobila také Nicole Vaidišová, které k postupu stačily sety dva.

Článek

Štěpánek přešel třetí kolo na grandslamovém turnaji na sedmnáctý pokus, když porazil Juana Carlose Ferrera. "Budu hrát ve druhém týdnu Wimbledonu, to zní nádherně," radoval karvinský rodák Štěpánek, který otočil v duelu se Španělem nepříznivý vývoj. Po dvou těsně prohraných setech 5:7 a 6:7 zbylé tři sady získal ve svůj prospěch 6:4, 6:2 a 11:9 za čtyři hodiny a dvě minuty. "Byla to šichta," komentoval tenista dobu utkání, ale byl plný energie.

K postupu si Štěpánek pomohl dobrým servisem a dvaatřiceti esy, což je jeho osobní rekord. "Třicet hřebíků jsem ještě nedal," řekl tenista. Jeho příštím soupeřem bude Španěl Fernando Verdasco, který vyřadil čtvrtého nasazeného Davida Nalbandiana z Argentiny.

Berdych stejně jako loni v září při Davisově poháru v pěti setech zdolal Němce Tommho Haase, i když v Londýně na rozdíl od Liberce nemusel odvracet mečbol a zvítězil 2:6, 7:5, 7:6, 4:6 a 8:6.

Ve čtvrtém kole čeká na Berdycha soupeř z nejtěžších, trojnásobný vítěz Wimbledonu Roger Federer. Se světovou jedničkou se střetne potřetí v krátké době, přičemž v osmifinále Roland Garros i ve finále na trávě v německém Halle český tenista prohrál. Na Federera rodák z Valašského Meziříčí vyzrál jen na olympiádě v Aténách.

Vaidišová do osmifinále Wimbledonu postoupila poprvé v kariéře. Ve třetím kole, kterým vyrovnala své maximum z loňského debutu, dnes porazila Karolinu Špremovou z Chorvatska dvakrát 7:5, když proměnila pátý mečbol.

O postup do čtvrtfinále se sedmnáctiletá Vaidišová utká s Číňankou Li Na.

Češi ve Wimbledonu
Muži
Dvouhra - 3. kolo
Štěpánek (14-ČR) - Ferrero (24-Šp.) 5:7, 6:7 (4:7), 6:4, 6:2, 11:9, Berdych (13-ČR) - Haas (19-Něm.) 2:6, 7:5, 7:6 (9:7), 4:6, 8:6
Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Vaidišová (10-ČR) - Špremová (Chorv.) 7:5, 7:5

Reklama