Hlavní obsah

Ve finále Wimbledonu je Federer s Nadalem

Švýcara Rogera Federera už dělí je jedna výhra od čtvrtého vítězství ve Wimbledonu po sobě. První hráč světa postoupil do nedělného finále po hladké výhře v semifinále, v kterém v Londýně porazil Švéda Jonase Björkmana, přemožitele Radka Štěpánka ze čtvrtfinále, za 77 minut po setech 6:2, 6:0 a 6:2.

Článek

Federerovo sedmačtyřicáté vítězné utkání na trávě po sobě mělo jednoznačný průběh. Švýcar dominoval utkání od začátku do konce, v jednu chvíli vyhrál 11 gamů za sebou a bezpečně zvítězil.

"Šel jsem do zápasu jako jasný favorit, což není snadná úloha," řekl čtyřiadvacetiletý Federer po utkání. Nastoupil na kurt s připraveným plánem. "Začal jsem obezřetně, protože jsem si chtěl otestovat, jak bude Jonas hrát, jak bude reagovat na moji hru a pak jsem se do toho opřel a hrál excelentní tenis," pochválil se basilejský rodák.

Dokáže Federer to samé, co Borg?

O titul v nejslavnějším turnaji světa se Federer utká s Rafaelem Nadalem ze Španělska, který si finále Wimbledonu zahraje poprvé v kariéře. Vítěz Roland Garros a druhý nasazený v Londýně dnes v semifinále porazil Marcose Baghdatise z Kypru ve třech setech 6:1, 7:5, 6:3. Ve finále se Nadal utká s trojnásobným šampionem Wimbledonu Rogerem Federerem ze Švýcarska, kterého porazil ve finále na antuce v Paříži.

Federer se může stát teprve druhým tenistou od zavedení open éry v roce 1968, který vyhraje Wimbledon bez ztráty setu. Před ním se to podařilo pouze Švédu Björnu Borgovi před třiceti lety.

Damm do finále nepostoupil

Tenista Martin Damm si o deblový wimbledonský titul nezahraje. Český hráč v pátek společně s Indem Leanderem Paesem nestačil v semifinále na trávě v All England Clubu na Francouze Fabrice Santora a Srba Nenada Zimonjiče, s nimiž prohráli 2:6, 1:6 a 5:7.

Český tenis si tak musí na svého vítěze čtyřhry mužů ve Wimbledonu počkat. Finále debla v Londýně hráli jen tři čeští rodáci. Jaroslav Drobný už jako Egypťan v roce 1951 a o padesát let později nedotáhli finálový zápas do vítězného konce Jiří Novák s Davidem Riklem.

Český hráč Michal Konečný se do finále dvouhry juniorů nedostal. Nenasazený hráč dnes prohrál s turnajovou jedničkou Thiemem De Bakkerem z Nizozemska ve dvou setech 7:5 a 6:4.

WIMBLEDON 2006
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Björkman (Švéd.) 6:2, 6:0, 6:2, Nadal (2-Šp.) - Baghdatis (18-Kypr) 6:1, 7:5, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Santoro, Zimonjič (6-Fr./Srb.) - Damm, Paes (7-ČR/Indie) 6:2, 6:1, 7:5, B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Knowles, Nestor (3-Bah./Kan.) 6:4, 6:7 (3:7), 7:6 (7:3), 6:1.
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Jen C', Čeng Ťie (4-Čína) - Blacková, Stubbsová (2-Zimb./Austr.) 6:2, 7:6 (7:3).

Reklama