Hlavní obsah

Sestra poradí a tenisová veteránka se pokusí do rodinné sbírky trofejí přidat další cennou mísu

Když nemůže hrát Serena, zastoupí ji Venus. Sedmatřicetiletá Američanka po osmi letech postoupila do finále Wimbledonu a pokud v sobotu porazí Španělku Garbiňe Muguruzaovou, získá z tohoto slavného grandslamu již šestý titul. „Budu se snažit co nejlépe reprezentovat rod Williamsů,“ prohlásila po vítězství v semifinále starší ze sester Venus.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Venus Williamsová se raduje z postupu do finále Wimbledonu.

Článek

Zatímco mezi muži se letos na špici vrátili Roger Federer a Rafael Nadal, mezi ženami se o slovo opět hlásí tenisová veteránka Venus Williamsová. Rodačka z Lynwoodu si v lednu zahrála finále Australian Open, v němž nakonec prohrála se svou mladší sestrou Serenou a nyní bude po osmi letech bojovat o další titul z Wimbledonu. Doma ve sbírce jich má z nejslavnějšího turnaje už pět a ráda by k nim přidala další.

Venus přitom krátce před Wimbledonem neprožívala zrovna nejlepší období. Byla obviněna, že zavinila nehodu, při níž zemřel člověk. Záběry kamer nakonec prokázaly, že za tragédii nemůže, rodina oběti na ni přesto podala trestní oznámení. Williamsová se během grandslamu kvůli tomu už i rozplakala, když po ní novináři chtěli podrobnosti.

Na kurtu bývalá světová jednička předvádí skvělou hru, ve čtvrtfinále porazila letošní vítězku French Open Jelenu Ostapenkovou, v semifinále si poradila s domácí hráčkou Johannou Kontaovou. „Hrála výborně, dokázala se vyrovnat s tlakem publika. Ukázala hodně odvahy. Myslím, že je to budoucí grandslamová šampiónka,“ prohlásila Venus o šestadvacetileté Kontaové na webu britského deníku The Telegraph.

Z postupu do finále měla vítězka sedmi grandslamů velkou radost, avšak ví, že jí chybí ještě kousek. „Teď si asi nemůžu přát víc, ale chci ještě trošku víc. Jsem nadšená, ale koncentrovaná. Stále je přede mnou hodně práce,“ uvědomuje si Venus. „Budu se snažit co nejlépe reprezentovat rod Williamsů,“ narážela na to, že ve Wimbledonu je tentokrát sama bez své sestry Sereny, která je těhotná.

„Chtěla bych, aby tady byla se mnou. Před finále jí zavolám, musím se zeptat na nějaké rady,“ prozradila dál. Finálovou soupeřkou olympijské vítězky ve dvouhře z roku 2000 bude Španělka Garbiňe Muguruzaová. „Hráli jsme spolu už několik zápasů, avšak žádný ještě na trávě. Budu se snažit pokračovat ve hře, jakou jsem tady zatím předváděla,“ plánovala. Doposud se spolu střetly čtyřikrát, z toho třikrát jako vítězka odešla Venus. Poslední vzájemný zápas však ovládla letos v květnu v Římě o čtrnáct let mladší soupeřka.

Kdo podle vás vyhraje ženskou dvouhru na letošním Wimbledonu?
Venus Williamsová
53,5 %
Garbiñe Muguruzaová
46,5 %
Celkem hlasovalo 854 čtenářů.

Reklama