Hlavní obsah

Federer je favoritem, ale Nadala nelze ve finále podceňovat

LONDÝN

Švýcar Roger Federer nastoupí jako favorit do nedělního wimbledonského finále snů. Překazit cestu za čtvrtým titulem po sobě na trávě v All England Clubu se mu pokusí Španěl Rafael Nadal, jeho sok a jediný hráč, který ho dokáže porážet. Zápas začne na centrálním dvorci, pokud nebude pršet, od 15:00 SELČ.

Článek

Druhý hráč světa Nadal na Federera umí, vyhrál šest ze sedmi vzájemných zápasů a letos už čtyřikrát. Poprvé se ale oba střetnou na travnatém pažitu, na kterém Federer už čtyři roky jenom vyhrává.

"Bude to pro mě nejsložitější zápas života, protože se bude hrát na jeho nejoblíbenějším povrchu. Zkusím ze sebe dostat to nejlepší a odehrát svůj nejlepší zápas kariéry," řekl dvacetiletý Nadal, jehož účast ve finále Wimbledonu je překvapením londýnského turnaje.

Federer neztratil dosud v turnaji ani set a soupeřům nedával ani malou naději na úspěch. "Je tak výjimečný a hraje tak dobře, že to vyhraje počtvrté," řekl český hráč Tomáš Berdych po prohře se světovou jedničkou v osmifinále. Federera favorizoval i sedminásobný vítěz Wimbledonu Pete Sampras. "Povrch mu hraje do karet. Nadal bude bojovat, nedá se, ale nemyslím, že by vyhrál," odhadl Američan.

Bude to oslava tenisu

S Nadalem letos Federer prohrál třikrát na antuce a jednou na betonu. Nyní by měl těžit z rychlé trávy, což by mělo svědčit jeho hře. "To vždy záleží na tom, jak soupeř hraje. Nadalovou předností je, jak skvěle se pohybuje a pokrývá dvorec. Evidentně se na trávě každým zápasem zlepšuje, takže mě nečeká nic lehkého," řekl Federer.

Nadal prohrál jen dva sety, a to hned ve druhém kole. Od té doby nepřišel o servis a byl častěji na síti než Federer. "Švýcar je favorit, ale nepodceňujte toho španělského kluka. Federerovi nebude stačit rutina, jeho perfektní stroj by se mohl na Nadalovi zaseknout. Jedno je jisté, bude to oslava tenisu," řekl uznávaný kouč Brad Gilbert.

Sampras sleduje Wimbledon z Ameriky a Nadal ho upoutal. Skoro až fascinoval. "Je mentálně velice pozitivní, což je na trávě hrozně důležité. Respektuje Wimbledon, což antukáři neumějí, a proto se mu daří," všiml si držitel rekordních 14 grandslamových titulů.

Španěl vyhrál Wimbledon naposledy v roce 1966

Poprvé po 54 letech má finále Roland Garros a Wimbledonu v jednom roce stejné obsazení. Naposledy se to stalo v roce 1952, kdy Jaroslav Drobný porazil v Paříži Franka Sedgmana a v Londýně mu to Australan oplatil.

Federer se může stát teprve druhým tenistou od zavedení open éry v roce 1968, který vyhraje Wimbledon bez ztráty setu. Před ním se to podařilo pouze Švédu Björnu Borgovi před třiceti lety.

V případě Nadalova vítězství by Španělsko mělo po 40 letech wimbledonského vítěze, naposledy se to povedlo v roce 1966 Manuelu Santanovi. Nadal navíc může být prvním tenistou po Borgovi, který v jednom roce vyhraje Roland Garros a Wimbledon. Švédovi se to povedlo v roce 1980.

Reklama