Hlavní obsah

Magické, rozplýval se Federer po nejjednoznačnějším finále za patnáct let

V 35 letech 342 dnech se stal v open éře nejstarším vítězem Wimbledonu. První triumf si tam připsal už v roce 2003. Letos, kdy mnozí pochybovali, jestli bude po problémech ještě schopen bojovat s nejlepšími, si Roger Federer na londýnské trávě připsal osmé vítězství. Zažil přitom fantastický turnaj. Bez ztráty setu, s 19. grandslamovýcm triumfem v kariéře.

Foto: Toby Melville, Reuters

Švýcar Roger Federer pózuje s trofejí po rekordním osmém triumfu ve Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

"Základem všeho je, že jsem zase zdravý, což znamená mnohem víc než trofeje a vítězství. Držet tuhle úžasnou trofej v náručí a vyhrát bez ztráty setu je ale magické. Nemůžu tomu věřit, je toho na mě příliš," říkal vítězný Švýcar při vyhlášení.

Semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha Federer odvrátil ve čtvrté hře první brejkbol utkání a uklidnil se.

Zato Čilič si finále nijak neužíval. V úvodu druhého setu získal Federer další brejk a za stavu 3:0 pro Švýcara se Chovat nechal ošetřit. Na lavičce utíral si slzy... Set získal Federer hravě 6:1 a po něm lékař převázal Čiličovi levé chodilo.

Chorvatský vítěz US Open z roku 2014 se poté uvolnil. Federer ovšem nepolevil, soustředěně a suverénně mířil za úspěchem.

Když šel podávat na vítězství, jeho manželka Mirka si stoupla a tleskala. O pár chvil později její muž utkání při druhém mečbolu ukončil nekompromisně esem. V hledišti to sledovaly i jejich čtyři děti, děvčata Charlene a Myla a chlapci Lenny a Leo.

"Je neuvěřitelné, jakých výšin jsem dosáhl," komentoval Federer svůj osmý wimbledonský titul. V Londýně triumfoval po pěti letech. "Nebyl jsem si jistý, jestli si tady ještě zahraju finále, ale pořád jsem věřil, snil. A vidíte, jsem tady znovu. Fantastické," řekl Federer.

Čilič litoval zdravotních potíží, které mu komplikovaly finálový výkon. "Nikdy se nevzdávám. Snažil jsem se a to je vše, co jsem mohl dělat. Hrál jsem tady nejlepší tenis v kariéře a doufám, že se sem vrátím," uvedl.

Reklama