Hlavní obsah

Federer je počtvrté za sebou králem Wimbledonu

Roger Federer vyhrál počtvrté za sebou Wimbledon. Čtyřiadvacetiletý Švýcar na londýnské trávě v duelu nejlepších tenistů současnosti porazil Španěla Rafaela Nadala 6:0, 7:6, 6:7, 6:3 a oplatil mu měsíc starou porážku z finále antukového Roland Garros. Federer se stal teprve třetím hráčem po Björnu Borgovi a Petu Samprasovi, jenž vyhrál v open éře čtyřikrát za sebou Wimbledon.

Foto: čtk

Roger Federer při svém wimbledonském triumfu

Článek

Federer do utkání vlétl jako vítr a školil Nadala ze hry na trávě. Přesnými a tvrdými údery nutil Španěla k chybám, vyhrával jeden game za druhým, a když jeho nechytatelný bekhend jen prolétl kolem svalnatého soupeře, svítil po 24 minutách na tabuli šokující stav 6:0 pro obhájce. Byl to první "kanár" ve finále mužské dvouhry ve Wimbledonu od roku 1989, kdy Boris Becker deklasoval Stefana Edberga.

Druhý set však nabídl mnohem vyrovnanější podívanou především díky zlepšenému výkonu Nadala, jenž vyhrál hned úvodní game při Federerově podání. Antukový král si držel výhodu brejku až do stavu 5:4, kdy při vlastním podání zkazil bez většího tlaku soupeře dva míčky, zahrál dvojchybu a sada dospěla do tie-breaku.

V něm začal Nadal lépe, vedl již 3:1, pak ale Švýcar získal pět míčků za sebou a dopracoval se ke třem setbolům. Dva z nich Nadal odvrátil, jeden dokonce volejem na síti, při Federerově podání však jeho forhend skončil v síti. I druhá sada tak vyzněla pro basilejského rodáka.

Nadal jako první sebral Federerovi set

Zkrácenou hrou vyvrcholil také třetí set, navíc po relativně klidném průběhu, kdy si oba aktéři drželi své servisy. Jediný brejkbol nabídl svému soupeři Federer v šesté hře dvojchybou, ale zaváhání okamžitě napravil. Výsledek tie-breaku předznamenal hned první míček, když Nadal bodoval z příliš opatrně zahraného Federerova voleje a po výsledku 7:2 sebral jako první suverénnímu Švýcarovi na turnaji set.

Následující sada se po návratu Federera z toalety zlomila ve čtvrté hře při podání Nadala, jenž věnoval wimbledonskému šampionovi brejkbol netypickou chybou z forhendu od základní čáry a následně zkazil i smeč u sítě. Švýcar v silném větru zisk podání potvrdil a svou dominanci demonstroval i v dalších gamech.

Za stavu 5:1 podával první hráč žebříčku na vítězství v zápase, Nadal ale ukázal, že se mu v bojovnosti málokdo vyrovná. Vyhrál dvě hry za sebou, na zvrat už však síly nenašel. Federer čistou hrou při svém servisu a po Španělově řezaném bekhendu v autu proměnil hned první mečbol a získal počtvrté v kariéře nejcennější tenisovou trofej, kterou převzal ve svém krémovém saku speciálně vyrobeném pro letošní Wimbledon. Za triumf inkasoval zároveň prémii 655.000 liber (zhruba 26,8 milionu korun).

Wimbledon 2006 - finále dvouhry mužů:
Federer (1-Švýc.) - Nadal (2-Šp.) 6:0, 7:6 (7:5), 6:7 (2:7), 6:3.
Statistika utkání:
Esa: 13:8. Dvojchyby: 1:3. Nevynucené chyby: 32:26. Vítězné míče: 43:42. Získané brejky: 6 z 10 - 2 ze 3. Celkem získané míče: 133:113. Čas utkání: 2:50.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner