Hlavní obsah

Milión za vyřazení v 1. kole? Tenisté si zaslouží mnohem víc, tvrdí kritik

Londýn/Praha

Ani letošnímu Wimbledonu se nevyhnuly diskuze o vysokých prize money i pro hráče, kteří vypadnou už v prvním kole, v němž navíc někteří kvůli zranění či jiným okolnostem ani neodevzdají maximum. Pro někoho pobuřující suma kolem miliónu korun pro rychle vyřazené se ale z jiného úhlu pohledu může zdát ještě příliš nízká.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Dočkají se tenisté vyšších odměn?

Článek

Dlouhodobým zastáncem vyšších odměn na turnajích je ukrajinský tenista Sergij Stachovskij, jenž figuroval i jako neoficiální zástupce hráčů a v minulosti pronesl také řadu kontroverzních výroků.

Finanční otázku ale znovu vynesl do popředí i v Londýně, kde se rozpovídal pro server Sport Klub.

„Prize money by měly několikanásobně vzrůst, obzvlášť na velkých turnajích jako je Wimbledon. Podle mě by vyřazení v prvním kole měli dostat sto tisíc eur (více než 2,6 miliónu korun). Pokud chceme udržet tenis při životě a konkurovat třeba fotbalu, musíme přitáhnout mladé lidi," myslí si bývalý 31. hráč světa.

Dají mladí přednost fotbalu?

„Když mladí vidí fotbalisty, kteří berou milióny i když sedí na lavičce a tenisty, vydělávající jen když jsou v elitní stovce, je logické, že si vyberou fotbal," pokračoval.

Ve Wimbledonu vyvolal největší pohoršení komentář Australana Bernarda Tomice, jenž po hladké porážce od Mischy Zvereva v úvodním kole prohlásil, že se při zápase nudil. Nicméně tučný šek za účast samozřejmě neodmítl.

Stachovskij se ale nezasazoval jen za zvýšený odměn, ale ohradil se i proti změně Davis Cupu, jehož finále by se mělo nově hrát na pevně stanoveném místě bez ohledu na finálové účastníky.

„Pokud se nepletu, tak všichni členové hráčské rady řekli, že jde o špatné rozhodnutí. Pro hráče je důležité se předvést v Davis Cupu doma. Tenhle krok je katastrofa," dodal.

Reklama