Hlavní obsah

Hraju na půl plynu, zapomínám skóre i s kým hraju. Nechoďte na moje zápasy, šokoval hříšník

Praha

Pro skalní fanoušky tenisu a zástupy těch, kteří sní o profesionální kariéře v tomto sportu jde jen o těžko pochopitelné a skandální výroky. V podání australského hříšníka Bernarda Tomice však vlastně nejde už o nic moc šokujícího. Poté, co ve svých posledních mediálních výstupech především stavil na odiv svůj získaný majetek, naposledy zase zdůrazňoval, jak moc ho tenis nebaví.

Foto: Issei Kato, Reuters

Australský tenista Bernard Tomic.

Článek

Po hladké porážce v prvním kole Wimbledonu od Mischy Zvereva překvapil na tiskové konferenci otevřeným přiznáním, že se během zápasu nudil a předstíral zranění, což neopomněl doplnit tím, že už si vydělal tolik peněz, že nebude muset celý život pracovat.

Po výrocích následovala pokuta 15 tisíc dolarů, ztráta sponzora, opovržení ze strany legend a rozhořčení nejen australských fanoušků. Tomic ale podobnými prohlášeními krmí média dál.

„Úžasné, čeho jsem dosáhl"

„Během kariéry jsem tenisu dával sto procent. Někdy ale taky jenom třicet procent. Když to vybalancujete, jedu zhruba na 50 procent. Moc jsem se tedy nesnažil, a přitom jsem toho dosáhl docela dost. To je úžasné," cituje problémového hráče server National Post.

Tomic během kariéry vyhrál tři tituly na turnajích ATP, v roce 2011 si zahrál čtvrtfinále Wimbledonu a loni se vyšplhal až na 17. místo žebříčku. Jenže nyní spadl na 73. místo a jeho přístup zrovna neslibuje rychlý návrat na dřívější pozice.

Ani se nesnaží skrývat, že tenis nemiluje. „To opravdu ne. Beru ho prostě jen jako práci," přiznal. Na otázku, co by poradil sám sobě, kdyby mu bylo znovu čtrnáct let, odpověděl: „Nehraj tenis. Dělej něco, co opravdu miluješ a užívej si to, protože tohle je opravdu tvrdý život."

Opřel se i do Raftera

Na druhou stranu odmítal, že by zápasy úmyslně vypouštěl, za což už si vysloužil přezdívku „Tomic the tank engine" (volně přeloženo: Tomic, mašina na vypouštění zápasů).

„Úmyslně nic nevypouštím. Jen bývám zklamaný sám sebou a naštvaný. Zapomenu pak na skóre i na to s kým hraju. Myslím na úplně jiné věci, i když jsem na kurtu," popisoval své rozpoložení.

Také fanoušky varoval, aby kvůli němu na tenis nechodili: „Nechoďte na moje zápasy. Dívejte se radši v televizi. Nemusíte pak nic platit."

Bývalý australský daviscupový kapitán a současný svazový manažer Wally Masur má však pro ztraceného syna tamního tenisu jisté sympatie a pochopení. „Trápí se. Bernie byl od svých 14 let ultra profesionál a teď si prochází určitým vyhořením. Je to z velké části mimo náš dosah, ale jsme v kontaktu," uvedl.

Tomic si naopak nebral servítky vůči současnému kapitánovi reprezentace - dvojnásobnému vítězi US Open Patricku Rafterovi.

„Pat o mně řekl dost špatných věcí. Vždycky je na něj pohlíženo jako na fajn kluka, má takovou image. Lidi ho ale neznají, jaký je za zavřenými dveřmi. Moc fajn kluk to pak není," postěžoval si Tomic.

Reklama

Související témata: