Hlavní obsah

Při absenci Mauresmové cítí tenistky šanci na postup

PRAHA

České tenistky i kapitán cítí po odstoupení světové jedničky a čerstvé wimbledonské vítězky Amélie Mauresmové šanci na postup mezi fedcupovou elitu. S Francií se na antuce v přímořském letovisku Cagnes-sur-Mer utkají o tomto víkendu.

Foto: NOVINKY/Kateřina Farná

V českém týmu figuruje i Lucie Šafářová.

Článek

"S Mauresmovou byly jasné favoritky, ale teď to vidím padesát na padesát. Bez ní naše šance výrazně vzrostly," řekl dnes ČTK český kapitán Tomáš Petera. Po triumfu na londýnské trávě se dalo tušit, že by Mauremosvá mohla kvůli únavě Fed Cup vynechat. "Nečekal jsem to, ale trošku jsem se modlil, že by se to mohlo stát," uvedl Petera, který už je v dějišti utkání spolu s českou jedničkou Nicole Vaidišovou.

Z Ruzyně dnes ráno odletěly na francouzskou riviéru Lucie Šafářová a Iveta Benešová, Květa Peschkeová se připojí večer. "Určitě teď máme velkou šanci, i když pořád mají dobrý tým," reagovala Benešová na neúčast Mauresmové. "Když vypadne první hráčka světa, tak je to velké ulehčení, ale nebude to pořád snadné," konstatovala Šafářová.

Od světové dvanáctky Vaidišové se nyní budou očekávat ve dvouhrách dva body. "Sama si dává vysoké cíle a bylo by pro ni zklamání, kdyby prohrála s horší soupeřkou. Na Nicole budeme stavět. Bude favoritkou v obou singlech, ale je Fed Cup je Fed Cup, uvidíme," uvedl trenér Šafářové David Kotyza.

Ostatní Francouzky prý nejsou ve formě

Mauresmová se v úterý večer podrobila vyšetření v nemocnici v Nice. Prohlídka ukázala, že hlavní hvězda francouzského týmu má ve svalu trhlinu asi z finále Wimbledonu s Justine Heninovou-Hardenneovou.

Ve výběru kapitána Georgese Govena po odstoupení Mauresmové figurují Nathalie Dechyová, Emilie Loitová, Tatiana Golovinová a Séverine Brémondová. Do dvouher nejspíše nastoupí osmadvacátá hráčka světa Dechyová a světová dvaatřicítka Golovinová. "Nejsou ve velké formě. Dají se dělat body přes obě, ale jsou vyrovnané," řekla Benešová.

Zvykají si na antuku

Před rokem hrály Češky o postup do Světové skupiny I s Itálií a prohrály v Liberci 2:3 na zápasy. "Teď je šance na postup větší," míní Kotyza. "Naději jsme měli i proti Mauresmové, holky tam mohly jet v klidu a překvapit, teď bude větší nervozita," doplnil kouč.

Tenistky si po wimbledonské trávě zvykaly znovu na antukový povrch. "Je to snadnější než obráceně, protože na tom hrají skoro celou sezonu," tvrdil Kotyza. Benešová se ovšem netvářila úplně nadšeně. "Docela mě z toho klouzání bolely nohy, ale je to rozhodně lepší než tráva," řekla 46. hráčka v aktuálním žebříčku dvouhry WTA.

V Cagnes-sur-Mer čeká tenistky letní počasí, vhodnější pro ležení na pláži. "Má být přes třiatřicet," řekl Petera. "Je takové horko, že se skoro nedalo sedět v hledišti," uvedl manažer týmu Petr Pála. "Jsme na to zvyklé, v Praze teď taky bylo horko," prohlásila Benešová.

Reklama