Hlavní obsah

Velmoc, které se klaní svět. Tučné tenisové roky zdaleka nekončí!

Praha

Zdá se, že lépe ještě nebylo. Aspoň co se týká českého ženského tenisu. V posledním vydání žebříčku WTA se do 41. místa seřadilo hned šest Češek. A vévodí jim světová jednička Karolína Plíšková. Na to je hezký pohled.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Z Česka je tenisová velmoc. Symbolicky by si na to mohly připít hvězdy Barbora Strýcová, Petra Kvitová, Karolína Plíšková.

Článek

Příval radostných tenisových informací po tučných fedcupových letech a wimbledonských triumfech Petry Kvitové neutichl ani v roce 2017. Patří k nim i fakt, že dvojnásobná vítězka z All England Clubu se ultrarychle vrátila na kurty po těžkém zranění ruky a na milované trávě dokázala vyhrát v Birminghamu.

To Plíšková letos ovládla už tři turnaje a díky součtu výsledků za uplynulých 12 měsíců se vyšvihla na trůn tenisové panovnice. Její sestra Kristýna mezitím vyšplhala do čtvrté desítky žebříčku, v němž je těsně před Kateřinou Siniakovou, která v této sezóně ovládla turnaje v Šen-čenu a před pár dny i v Bastadu. První velký titul kariéry si navíc v dubnu zapsala někdejší světová juniorská jednička Markéta Vondroušová...

Pořád někdo něco vyhrává

„Pořád někdo něco vyhrává," těší fedcupového kapitána Petra Pálu, který si na semifinále do USA mohl dovolit luxus nevzít Plíškovou, Strýcovou či Šafářovou. Češky na Floridě sice po deseti vyhraných partiích ve FC padly, ale Siniaková s Vondroušovou Američankám jejich postup velmi zkomplikovaly.

„Když se podíváte, kolik máme holek na předních příčkách, tak je vidět, že se českému tenisu fakt daří. Fed Cup nemusí být stavěný na dvou hráčkách. Když je jedna zraněná nebo se necítí, tak se to promíchá a v tom je naše velká síla," ví ostřílená deblistka Lucie Hradecká, dvojnásobná grandslamová šampiónka.

Poprvé od roku 2013 ale nečeká na Pálův fedcupový tým podzimní vrchol sezóny. A odpadají i starosti, koho nominovat. „Těch skvělých holek máme tolik... Oznamování, koho jsem do týmu vybral, bývá opravdu nejtěžší," tvrdí kapitán.

Minulé triumfy měly na turnajové výsledky českých tenistek převážně blahodárný vliv. I když se týmovým soutěžím občas vyčítá, že zahušťují beztak nabitý kalendář WTA. Pro nominované hráčky je to ale příjemné vytržení ze stereotypu. Možnost pořádně si zatrénovat se také hodí, což už v Ostravě při únorovém 1. kole se Španělkami ocenila Siniaková. I když Strýcová nebo Šafářová už překročily třicítku, většina Češek, které se natlačily mezi nejlepší čtyřicítku planety, má před sebou ještě řadu let úspěšné kariéry. „Nemůžeme z těch hráček kvůli týmové soutěži vyždímat úplně všechno. Ale tím, že je jich tolik, dá se všechno vhodně nakombinovat," tvrdí Pála.

Na jaře 2011, už když byl ve funkci, patřily do top 50 čtyři Češky, u nichž se ale pravidelně opakovaly výsledkové výkyvy. První wimbledonský triumf Kvitové ale něco změnil. Do top 10 se kromě ní později díky fantastickému French Open 2015 dostala i Lucie Šafářová, jež přidávala i grandslamové tituly v deblu. A zdravá konkurence byla inspirací také pro Plíškovou. Velká česká éra v ženském tenise nadále hezky bobtná.

Počty hráček v top 41 WTA
6 - Česko
Karolína Plíšková (1.)
Petra Kvitová (14.)
Barbora Strýcová (26.)
Kristýna Plíšková (35.)
Kateřina Siniaková (39.)
Lucie Šafářová (41.)
5 - USA
Venus Williamsová (9.)
Serena Williamsová (15.)
Madison Keysová (21.)
Coco Vandewegheová (24.)
Lauren Davisová (34.)
4 - Rusko
Světlana Kuzněcovová (8.)
Jelena Vesninová (17.)
Anastasija Pavljučenkovová (18.)
Darja Kasatkinová (36.)

Reklama

Související témata: