Hlavní obsah

Serena Williamsová se zastala černošských žen. Zaslouží si rovnou odměnu, vyzývá

Je bojovnicí nejen na kurtu, ale i co se týče rovnoprávnosti mužů a žen. Americká hvězda Serena Williamsová se již za měsíc stane maminkou, a tak si na nějakou dobu dala od tenisu oddych, slyšet je o ní ale stále. V pondělí byl Den platové rovnosti černošských žen a pětatřicetiletá hráčka zveřejnila text, v němž poukazuje na to, jak jsou tyto ženy finančně podhodnoceny.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová.

Článek

„Téměř o osm měsíců víc musejí pracovat černošské ženy, aby dosáhly stejného pracovního ohodnocení jako bílí muži,“ uvedla na sociálních sítích Serena Williamsová. „Černošské ženy jsou základním kamenem našich společenství, jsou fenomenální a zaslouží si rovnou odměnu,“ vyzývá pětatřicetiletá tenistka dál.

„Když jsem vyrůstala, hodně lidí mi říkalo, že si své sny nesplním, protože jsem žena a navíc černoška. Problémem není jen to, že černošské ženy pracují v zaměstnáních, kde jsou obecně menší platy. Vydělávají méně i v jiných oblastech, třeba v kultuře, právech, medicíně. I ty, které mají vysokoškolský titul, dostávají méně peněz,“ dodává vítězka třiadvaceti grandslamů.

Serena Williamsová jako jedna z nejúspěšnějších sportovkyň uznává, že tento den není o ní. „Jsem ve vzácné pozici, finance mám, takže tenhle den je o dalších čtyřiadvaceti miliónech černých žen v Americe. Kdybych ale jako malá nevzala tenisovou raketu do ruky, byla bych teď jednou z nich,“ uzavřela hráčka, které se již příští měsíc narodí potomek.

Její trenér Patrick Mouratoglou nedávno prohlásil, že jeho svěřenkyně má v plánu vrátit se k tenisu brzy po porodu. Podle jeho slov by ráda stihla už lednové Australian Open, na němž bude obhajovat grandslamový titul. „Pro někoho to bude znít neskutečně, ale Serena je Serena. Pokud říká, že chce hrát na Australain Open, tak pro to udělá vše,“ říká Mouratoglou.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner