Hlavní obsah

Vaidišová vyhrála úvodní dvouhru Fed Cupu ve Francii

CAGNES-SUR-MER

Nicole Vaidišová vyhrála úvodní dvouhru barážového utkání Fed Cupu ve Francii. Česká jednička porazila Tatianu Golovinovou po třísetové bitvě 6:1, 3:6, 11:9 a po více než dvouhodinovém dramatu získala pro svůj tým první z potřebných tří bodů k postupu do Světové skupiny I.

Článek

"Nehrála jsem svůj nejlepší tenis, ale důležité je, že jsem bojovala celou dobu a bod se počítá," oddechla si Vaidišová po utkání na tiskové konferenci. "Bylo to hodně náročné, ale hlavní je, že bod je doma," přitakal nevlastní otec a trenér hráčky Aleš Kodat.

Ze začátku se zdálo, že úvodní duel bude jasnou záležitostí. Vaidišová vstoupila do utkání esem a udala tím ráz první sady. Právě v přesnosti a razanci servisu byl největší rozdíl. "Ona byla ze začátku extrémně nervózní, hrála opravdu špatně a já jsem toho využila," řekla Vaidišová.

Dvanáctá hráčka světa soupeřce v první sadě při svém podání povolila ve čtyřech hrách jen tři fiftýny. Osmnáctiletá Golovinová při obou ztracených servisech v druhé a šesté hře udělala po dvou dvojchybách. První set tak jistě hrající Vaidišová vyhrála za dvaadvacet minut.

Druhý set Vaidišové utekl

Vysoký standard semifinalistky Roland Garros na začátku druhé sady poklesl. V celém prvním setu udělala Vaidišová jen pět nevynucených chyb, ale po pěti gamech druhého jich měla na kontě dvojnásobek, k tomu jeden ztracený servis a prohrávala 1:4. "Ona se zklidnila, já trošku ztratila tempo, zaváhala a pustila ji do hry," řekla Češka. Marně se na sebe zlobila, do konce setu ztracený brejk zpět nezískala. Golovinové vyšla sázka na pasivitu a díky chybám české soupeřky vyrovnala.

V rozhodujícím setu oprášila Vaidišová jistotu na servisu a tvrdými returny a forhendy po lajnách vytvářela tlak na podání Francouzky. Brejky v druhém a čtvrtém gamu nevyužila, ale v šesté hře prorazila servis soupeřky čistou hrou. Vzápětí se ovšem vlastními chybami o náskok připravila. "Bylo to frustrující, ale nic extra špatně jsem neudělala a hrálo se dál," řekla Vaidišová. Golovinová od druhého setu skoro nekazila a Vaidišová při snaze zahrát tvrdý úder dávala buď auty, nebo vítězné míče. "Bojovala jsem," doplnila.

Závěr byl o morálce

Servis si obě hráčky v úmorném vedru před plnými tribunami držely až do jubilejní dvacáté hry třetího setu, který trval přes hodinu. Vaidišová získala tři mečboly a ten druhý proměnila, když se míč z forhendu Golovinové nepřekulil přes pásku. Vaidišová zvedla radostí ruce nad hlavu a cestou k síti se hrdě tloukla v hruď.

"V tom závěru už bylo jedno, kdo je jak postavenej na žebříčku, jak umí hrát forhend a bekhend. To je o morálce, kdo chce víc vyhrát, víc máknout, kdo si sáhne na dno. A já to nechtěla za žádnou cenu prohrát," řekla sedmnáctiletá Vaidišová po své šesté výhře ve fedcupové dvouhře. "Strašně ráda bych byla, abychom hrály Světovou skupinu za rok, a udělám pro to maximum," dodala tenistka.

Meteorologům vyšla předpověď a od rána panuje na azurovém pobřeží tropické horko. Během utkání se teplota vyšplhala přes 36 stupňů Celsia ve stínu. "Byla jsem na to dobře připravena a neměla jsem v utkání problémy, natož křeče," řekla Vaidišová, která hrála svůj nejdelší zápas ve Fed Cupu. "Byla bych raději do hoďky zpátky na pláži, ale to se nedá nic dělat, že jsem tam byla dlouho. Hlavní je, že bod máme, a to je nejpodstatnější," konstatovala tenistka.

Francie - ČR 0:1 po úvodní dvouhře
Golovinová - Vaidišová 1:6, 6:3, 9:11.

Reklama

Související témata: