Hlavní obsah

Šafářová druhý bod nepřidala, tenistky hrají ve Francii 1:1

České tenistky hrají po úvodním dnu v barážovém utkání o postup do elitní skupiny Fed Cupu ve Francii nerozhodně 1:1. Po vítězství Nicole Vaidišové nad Tatianou Golovinovou podlehla v další třísetové bitvě Lucie Šafářová domácí jedničce Nathalii Dechyové 7:5, 3:6 a 7:9 za bezmála tři hodiny.

Foto: NOVINKY/Kateřina Farná

Lucie Šafářová.

Článek

V neděli by měly od 11:00 začít obě jedničky Vaidišová s Dechyovou, po nich by měly hrát Šafářová s Golovinovou. Do čtyřhry jsou nahlášeny Květa Peschkeová s Ivetou Benešovou a Emilie Loitová se Severine Brémondovou. Ve všech zápasech mohou kapitáni udělat změnu.

Bez bázně vstoupila Šafářová do své fedcupové premiéry ve dvouhře. Nechala vyhrát Dechyovou první hru, ale pak získala čtyři gamy po sobě. Forhendy z její levé ruky dělaly francouzské jedničce velké problémy a nebála se riskantně zaútočit. O brejk přišla a za stavu 5:4 první set ještě neukončila, ale o dvě hry později už nezaváhala.

Devatenáctiletá Šafářová hrála soutěžní utkání poprvé po měsíční pauze zaviněné zraněným ramenem a mezižeberními svaly. Dobře se pohybovala a i na začátku druhého setu těžila z chyb světové osmadvacítky Dechyové. Ve třetím gamu znovu prorazila Šafářová podání Francouzky, která pomohla soupeřce dvojchybou při brejkbolu. Vedení 3:1 ale neudržela, začala chybovat a dalších pět her po sobě prohrála.

V závěru stejný nervák jako při úvodní dvouhře

Ve třetím setu to byl podobně jako v úvodní dvouhře souboj nervů. Šafářová ztratila podání na 2:3, ale vítězným returnem při brejkbolu o hru později srovnala krok. Tenistky si až na výjimky nepomohly servisem a v dlouhých výměnách od základní čáry rozhodovala odvaha. Šafářová uměla úspěšně zaútočit, ale občas byla moc pasivní.

Dechyová se snažila ke konci o změnu a liftované míče měnila se zrychlením výměny. Ve třináctém gamu odvrátila Češka jeden brejkbol, ale vzápětí věnovala soupeřce dvojchybou druhý, která nabídku využila vítězným úderem. Šafářová zbraně nesložila a vítězným returnem si připravila vyrovnání na 7:7. Pak si nechala ošetřit ruku, ale podání po sérii shod znovu prohrála a poté i celé utkání, když při mečbolu nezakončila důrazně míč na síti a volej nestihla.

Francie - ČR 1:1 po sobotních dvouhrách
Dechyová - Šafářová 5:7, 6:3, 9:7.

Reklama

Související témata: