Hlavní obsah

Tenistky prohrály v baráži o Světovou skupinu s Francií

CAGNES-SUR-MER

České tenistky prohrály v baráži Fed Cupu s Francií 2:3. V Cagnes-Sur-Mer sice vedly po nedělní úvodní dvouhře 2:1, ale zbylé dva body získaly Francouzky a zajistily si pro příští sezonu účast mezi elitou ve Světové skupině I. Češky zůstanou třetí rok o úroveň níže. Na francouzské Riviéře se tak opakovala loňská situace, kdy tenistky vedly nad Itálií rovněž 2:1.

Článek

"Teď byl postup podstatně blíž a bylo to podstatně snazší. Ne, že jsme měli vyhrát, ale mohli jsme vyhrát. Je to škoda," řekl kapitán Tomáš Petera. Na mysli měl fakt, že Francii chyběla zraněná světová jednička Amélie Mauresmová.

Naději na úspěch držela světová dvanáctka Nicole Vaidišová, která v úvodní dnešní dvouhře porazila Nathalii Dechyovou 6:2, 6:3. "Jsem ráda, že jsem byla schopná přispět dvěma body, a věřím, že budeme hrát za rok Světovou skupinu. Jako jednička jsem měla trošku větší zodpovědnost, a teď už to není na mně," řekla.

Vaidišová zvládla zápas i po vyčerpávající sobotě. "Zatnula jsem se a bojovala. Není důležité hrát nejlepší tenis, ale je důležité vyhrát, a to se mi povedlo," uvedla sedmnáctiletá tenistka.

Šafářová: Nebylo z čeho brát

Semifinalistka Roland Garros věřila, že by třetí bod mohla přidat už Lucie Šafářová. Ta ale nestačila fyzicky a s Tatianou Golovinovou prohrála 2:6 a 1:6. "Od začátku měla nade mnou převahu a já jsem pořád dotahovala. Dá se říci, že nebylo z čeho brát," uvedla Šafářová.

Projevila se na ní únava z tříhodinové sobotní bitvy, i když při rozehrávání se cítila dobře. "Myslela jsem si, že to bude v pohodě, ale jak jsem nastoupila na kurt, tak mi vytuhly nohy. Nebyla jsem schopna dostat se do tempa," řekla devatenáctiletá Šafářová. "Přidala se k tomu nervozita a soupeřka ji jasně přehrála," řekl Petera.

Francouzky táhla Golovinová

V rozhodující čtyřhře Iveta Benešová s Květou Peschkeovou nestačily na Severine Brémondovou a Tatianu Golovinovou, která nahradila původně nominovanou Emilii Loitovou. "A byla nejlepší, vedla jejich pár, vůbec nekazila," řekla Peschkevá. "Nevyužily jsme naše šance a měly jsme jich dost, to byla škoda," přidala Benešová. "Nějak šíleně jsme to nepokazily, ale Francouzky si to podržely dobrým podáním a lajnou v důležitém momentu. My mohly mít lepší servis," mínila Peschkeová.

Francouzi mysleli, že by do čtyřhry mohla nastoupit Vaidišová. "Soustředila jsem se na dvouhry, máme připraveny dobré deblistky," řekla k tomu Vaidišová. "Vsadil jsem na sehranost a na to, že mají odehráno hodně těžkých zápasů. Moje úvahy byly takové, že postavím osvědčenou dvojici, která umí hrát debla, a že hráčky jsou čerstvé," řekl Petera.

Fed Cup - baráž:
Francie - ČR 3:2
Golovinová, Brémondová - Benešová, Peschkeová 6:4, 7:6 (7:2).

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík