Hlavní obsah

Tenistky nebudou při fedcupovém losu mezi nasazenými

České tenistky nebudou při losování prvního kola Fed Cupu druhé Světové skupiny mezi nasazenými. Oznámila to Mezinárodní tenisová federace (ITF). Příští rok tak mohou hrát utkání o postup do baráže "derby" se Slovenskem, Rakouskem, Kanadou, nebo s Němkami. Losování se uskuteční v Londýně 15. září.

Článek

Tenisová federace ITF nasadila týmy podle pořadí ve fedcupovém žebříčku, v kterém Češky po prohře ve Francii klesly z 11. na 14. místo. Před ně se tak například dostala Kanada, která nemá ani jednu hráčku ve stovce žebříčku WTA; nejlepší Kanaďanka Stephanie Duboisová je až na 147. místě. Rakušanky mají ve stovce jen jednu tenistku, zato Češky hned sedm v čele se světovou dvanáctkou Nicole Vaidišovou.

Češky letos hrály dva zápasy s bilancí výhra a prohra, zatímco Kanada postoupila do druhé ligy z nižší zóny díky pěti vítězstvím, a proto se v žebříčku vyhoupla nahoru. "To mi přijde divné srovnávat zápasy v nižších zónách se Světovou skupinou. Některé týmy ani nemohou hrát více než dva zápasy," řekl ČTK trenér David Kotyza. "Nejsme mezi nasazenými? Ten systém (žebříčku) neodpovídá aktuální situaci, ale s tím nic neuděláme," reagoval na nasazení kapitán týmu Tomáš Petera.

Slovenky by byly nepříjemné

Na utkání s Kanadou by Češky musely letět za Atlantický oceán na půdu soupeřek. "To by byl relativně nejlehčí soupeř," uvažoval Kotyza. O domácím prostředí v utkání se Slovenkami a Rakušankami rozhodne až dodatečný los, proti Německu by tenistky hrály doma.

"Rakousko, Německo a Kanada, to by bylo dobré. Slovensko by bylo horší, ale celkově to hrozné není," řekl Petera o možných soupeřích. "Slovenky by byly nepříjemné. Mají Hantuchovou a mladá Rybáriková se zlepšila. Bylo by to asi drobet nervózní, protože to jsou sousedky," řekl Kotyza. "Ale ať bude soupeř jakýkoli, tak tenhle zápas je povinnost vyhrát, bude-li hrát Vaidišová," konstatoval trenér.

Spolu s českými tenistkami se mezi nasazenou čtveřici nedostaly Chorvatsko, Izrael a Austrálie.

Reklama