Hlavní obsah

Na Nadala a Federera nemají. Mladí se umění hrát grandslamy ani nepřiblížili, míní Wilander

New York/Praha

Do světového tenisu se sice prosazuje dravé mládí, ale když dojde na vrcholy sezóny, mladým puškám jako by zvlhl prach. Zkrátka vše je při starém. Grandslamové tituly si letos rovným dílem rozdělili třicátníci Rafael Nadal s Rogerem Federerem, kteří i okupují čelo žebříčku ATP. Podobné rozložení sil zažívali fanoušci už dekádu nazpět. „A jen tak se na tom nic nezmění,“ předvídá bývalá světová jednička a tenisový komentátor Mats Wilander.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Vítěz US Open 2017 Španěl Rafael Nadal.

Článek

O jménech jako Alexander Zverev, Borna Čorič či Nick Kyrgios se už nějaký čas mluví jako následovnících generace současných hvězdných veteránů. Podobná slova dlouho provázela třeba takové hráče jako Milos Raonic, Grigor Dimitrov nebo Dominic Thiem. Jenže žádná revoluce se nekoná.

„Opravdu si nemyslím, že by mladí hráči v příští sezóně ohrozili starou gardu. Určitě ne na pravidelné bázi. Nebudou mít ani na Andyho Murrayho a Novaka Djokoviče, až se vrátí po zranění," uvádí v rozhovoru pro Daily Mail Wilander.

Nemají to v sobě

Borci z nastupující generace podle někdejší švédské hvězdy neumějí hrát zápasy na tři vítězné sety, proto na grandslamech, klíčových turnajích sezóny, zůstávají od titulů daleko.

„Mladí kluci prostě nemají v sobě odehrát pětisetové zápasy s elitní čtyřkou. Je to svého druhu umění, které si mladí stále neosvojili. Nevidím ani jednoho, který by se tomu byť jen přiblížil," nešetří Wilander pesimismem na adresu Zvereva a spol.

„Ano, Zverev (aktuální světová čtyřka) je výborný hráč, když ale dojde na pětiseťák, nemá ponětí o tom, co dělá. Bylo to vidět i tady na US Open proti Čoričovi. Tihle prostě nechápou momentum zápasu, kdy se něco láme a je třeba změnit taktiku," pokračuje sedminásobný grandslamový šampión.

Murray s Djokovičem se vrátí silnější

„To Nadal v zápase neustále taktiku mění. Ve finále hrál bekhendové slajsy, pak si hodně daleko ustupoval při příjmu podání, povedl se mu první brejk a už zase postupoval vpřed. Po zápase řekl: ´Chtěl jsem soupeři co nejvíce znepříjemnit jeho hru.´ Tohle hovoří za vše," dává příklad Wilander.

Podle něj mohou Zverev a další na ostatních turnajích Federera či Nadala porážet, ale na grandslamech ne. Mladší to budou mít podle něj ještě těžší, až se uzdraví Murray s Djokovičem, kteří jako jediní mohou vážně narušit současnou dominanci Federera s Nadalem.

„Popravdě si myslím, že se mohou vrátit ještě silnější s ještě lepší hrou a větší kreativitou, která jim v této sezóně trochu chyběla, což mohlo být i vinou zranění. Federer a Nadal se vrátili evidentně poučení a kreativita v jejich hře je obrovská," dodává Wilander.

Reklama