Hlavní obsah

Evropa po úvodním dnu vládne, první prohra přišla s Berdychem

Aktualizováno

Evropa vstoupila do premiérového ročníku Laver Cupu lépe - po prvním dnu vede nad výběrem světa 3:1! Teprve po třech vítězných dvouhrách přišla v pražské O2 areně první ´domácí´ porážka, a to ve čtyřhře v níž Tomáš Berdych se Španělem Rafaelem Nadalem podlehli australsko-americkému páru Nick Kyrgios, Jack Sock (3:6, 7:6, 7:10). Před nimi Chorvat Marin Čilič v úvodní dvouhře porazil Američana Francese Tiafoea z výběru světa ve dvou tie breacích. Rakušan Dominic Thiem pak vyhrál nad americkým dlouhánem Johnem Isnerem 6:7, 7:6, 10:7, Němec Alexander Zverev udolal Kanaďana Denise Shapovalova (7:6, 7:6).

První ztráta Evropy. Berdych s Nadalem prohráli čtyřhru.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Soutěž vymyšlená jako pocta Australana Roda Lavera bude pokračovat v sobotu a ve dvouhrách nastoupí Nadal, Berdych a Roger Federer, za výběr světa Američan Sam Querrey, Sock a Kyrgios. Kdo s kým bude hrát a jaké bude složení čtyřhry, odhalí kapitáni až v sobotu v 11:00.

Úvodní utkání plné výměn od základní čáry rozhodla větší zkušenost vítěze US Open 2014 Čiliče. Svěřenec švédského kouče Jonase Björkmama vyhrál úvodní tie break 7:3. Ve druhém setu sice ztratil podání a prohrával s devatenáctiletým Tiafoem 1:4, ale brejk získal zpět a ve zkrácené hře dominoval 7:0.

Čilič nastřílel přes čtyřicet vítězných míčů a za stavu 4:0 v závěrečném tie breaku povzbuzoval fanoušky a usmíval se. Při mečbolu napálil sedmnácté eso.

"Je moc příjemné, když vás hráči podporují z lavičky. Považuju si toho a bylo pro mě ctí zahájit novou akci," řekl aktuálně pátý hráč světa Čilič v zaplněné hale.

Samé tie breaky

Tie breaky rozhodly i druhý zápas. Především první zkrácená hra Thiema s Isnerem nabídla drama a až po třiadvaceti minutách se radoval Američan po výhře 17:15. "To byl neobyčejný tie break. Rád sleduju Isnera, jak hraje, protože nikdy nevíte, co přijde," řekl druhý hráč světa Roger Federer, který prvním den nehrál.

Rakušan postupem času lépe četl Isnerův servis. Brejkboly ve druhém setu sice nevyužil, ale zkrácenou hru získal a v super tie breaku otočil stav z 0:4. Nejspíše profitoval i z rad Borga i Federera či Nadala, kteří v jednu chvíli přišli k lavičce. "Bylo to skvělé a děkuji týmu za podporu. Není to velký tlak, ale extra motivace. A rady všech byly důležité, ale je tajemství, co mi řekli," smál se Thiem.

Vyrovnaná první sada Zvereva s Shapovalovem dospěla také do tie breaku. Němec v něm uspěl a Evropa tak vyhrála v úvodním dnu čtvrtou z pěti zkrácených her. "Lehce se to na lavičce řekne, ale hůře provádí," podotkl kapitán světa McEnroe.

Znovu se aktivně zapojil do rad i Federer. "Hlídej si, aby jsi ve výměně po třetím čtvrtém úderu necouval, a drž si lajnu," nabádal Švýcar. Zverev pak přišel na kurt a při podání Shapovalova měl čtyři mečboly, ale ani jednou neuspěl. A tak se hrál i tentokrát tie break, který snad ani nemohl dopadnout jinak než výhrou Zvereva.

"Všechny sety rozhodl tie break, což ukazuje, jak nás to baví a jak chce každý vyhrát. Vedeme 3:0 a jsem rád, že jsem získal bod," uvedl Zverev.

Berdych s Nadalem se ve čtyřhře pomalu rozjížděli. Po prohozu Kyrgiose přišel Berdych o podání a s větší vervou hrající Sock s Kyrgiosem set už nepustili.

Po ztracené první sadě měli Evropané ve druhé za stavu 2:1 dva brejkboly, ale Sock podání uhájil. Kyrgios se blýskl parádním úderem mezi nohama, ale druhý v té samé výměně už netrefil. Olympijský vítěz čtyřhry z loňského Ria Nadal se snažil vyburcovat k obratu a v sedmém tie breaku dne s Berdychem využili čtvrtý setbol.

Závěrečný super tie break rozhodli Kyrgios se Sockem razantnějšími returny a ostřejšími míči atakujícími hráče na síti. Kyrgios zpečetil výhru esem.

Svět živelněji fandil

Tým světa prohrál první den na kurtu 1:3, ale jedno malé vítězství si může připsat. Hráči sedící na místě za kapitánem povzbuzovali živelněji. Režírovali i mexickou vlnu, dělali různá humorná gesta a Kyrgios se klouzal po břiše.

První den nové soutěže nadchl. Kapitáni, hráči i fanoušci zářili spokojeností. "Řeknu to krátce. Je to prvotřídní událost. Každý to tady viděl," shrnul McEnroe pocity obou týmů. "Prýští tady skvělá energie, hráči si navzájem fandí," doplnil.

Dnešní zápasy byly za bod, sobotní budou za dva a nedělní za tři body. "Vyhrajeme v sobotu první dvouhru a je srovnáno. Je to pořád otevřené," řekl McEnroe. K výhře v Laver Cupu je potřeba 13 bodů, za stavu 12:12 rozhodne o vítězi čtyřhra.

Tenisový Laver Cup v Praze:
Evropa - výběr světa 3:1 po prvním dnu
Čilič (Chorv.) - Tiafoe (USA) 7:6 (7:3), 7:6 (7:0)
Thiem (Rak.) - Isner (USA) 6:7 (15:17), 7:6 (7:2), 10:7
A. Zverev (Něm.) - Shapovalov (Kan.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5)
Čtyřhra
Berdych, Nadal (ČR/Šp.) - Kyrgios, Sock (Austr./USA) 3:6, 7:6 (9:7), 7:10
Pozn.: Vítězství v zápase v pátek se hodnotí jedním bodem, v sobotu dvěma, v neděli třemi. K výhře v Laver Cupu je potřeba 13 bodů, za stavu 12:12 rozhodne o vítězi čtyřhra.

Reklama