Hlavní obsah

Karolína asi není ráda, když se jí do toho moc kecá, tvrdí o Plíškové legenda

Marek BurkertSport.czPrávo

Výčet jeho svěřenců je úctyhodný: Ivan Lendl, Thomas Muster, Jiří Novák, ale i Hana Mandlíková nebo Helena Suková. Někdejší daviscupový a fedcupový kapitán Jan Kukal dál detailně sleduje tenisové dění a s ním i rošády, jaké v letošním roce proběhly v realizačním týmu české jedničky Karolíny Plíškové. „Ona prožívá úžasnou sezónu, ale vyhodit kouče uprostřed roku je hodně riskantní. Pořád platí, že se tu role trenéra podceňuje. Všichni vidí jen lóže ve Wimbledonu, ale ženy potřebují vedení mnohem víc než chlapi," soudí Kukal.

Foto: Peter Morgan, ČTK/AP

Zaútočí Karolína Plíšková znovu na světový trůn?

Článek

Za překvapivým rozchodem Plíškové s trenérem Davidem Kotyzou byly podle oficiálního prohlášení „neshody ohledně strategie dalšího tenisového vývoje". Spolupráce trvala jen deset měsíců a skončila poté, co Kotyza hráčku kritizoval za přílišnou bojácnost na US Open.

„To byla chyba. Není šťastné o tom vykládat tisku. Viděl, že hraje nezvykle opatrně, není to zabijácký tenis, ale zřejmě už nebyl schopen ji o tom přesvědčit. Mě ale překvapilo, už když se Plíšková loni po životním úspěchu a finále ve Flushing Meadows rozešla s Jiřím Vaňkem. Karolína asi není ráda, když se jí do toho moc kecá," tvrdí Kukal. „Rozhodně to ale není hotová hráčka, i když údery má založené výborně. Je psychicky odolná, zapracovala na servisu i na pohybu, ale v něm je stále určitá slabina."

Tenisoví fanoušci však přisuzují nečekané události uvnitř týmu české jedničky spíš manažerovi a snoubenci Plíškové v jedné osobě Michalu Hrdličkovi. „Teď mluvím všeobecně, ale stává se, že přijde nový borec a má pocit, že to zvládne, že o nic nejde. Z jeho strany je tam psychická podpora. Během několika měsíců pak ovládne management a tak dále," říká protřelý trenér. „Už jsem takové situace párkrát zažil."

Kukal má ale k tenisu, jakého je schopna Plíšková, velký respekt. „Společně s Muguruzaovou je považuju za nejlepší dvě hráčky na okruhu. Ale potřebovala by zase udělat nějaký velký úspěch. Já si myslel, že ta opatrnost je zaviněná tím nešťastným prvním místem, což je sice veliká sláva pro média, ale pro hráčku, která nevyhrála grandslam, je to i velký průser. Na to doplatily Safinová, Wozniacká i Jankovičová."

Podle Kukala jsou však šance Plíškové na grandslamový triumf stále vysoké. „Světová top 10 je dnes nejslabší za posledních 35 let. Když vyhrávala grandslamy Mandlíková, tak hrála jen o 3. místo na světě, před ní byly Navrátilová a Evertová. V další dekádě zase bojovaly Grafová se Selešovou. Momentálně ale může hrát o první místo na světě 160 cm vysoká Cibulková s průměrným servisem, bez voleje, jen s úžasným pohybem a velkou bojovností..."

Reklama