Hlavní obsah

Tenisová ikona odsuzuje policejní zásah v Barceloně. Moje srdce se topilo v žalu, říká

Peking/Praha

Hodně smutný je ze situace ve Španělsku Rafael Nadal. Jednatřicetiletý tenista je nyní na turnaji v Pekingu, avšak dění kolem referenda ho nenechalo klidným a drsný policejní zásah proti voličům v Barceloně odsuzuje. „Je mi z toho do pláče,“ prohlásil šestnáctinásobný grandslamový vítěz.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Rafael Nadal.

Článek

Referendum o případném odtržení Katalánska od Španělska vyvolalo v neděli velkou vlnu nepokojů. V Barceloně proti voličům zasahovaly policejní jednotky a při potyčkách bylo zraněno přes osm set civilistů a desítky policistů. Ačkoliv Rafael Nadal vyrůstal převážně na Mallorce, situace ve Španělsku ho nenechala klidným.

Vítěz šestnácti grandslamů se k drsnému zásahu vyjádřil v Pekingu, kde je nyní na turnaji. „Chce se mi plakat, když vidím, jak země, v níž jsme se všichni snažili být dobrým příkladem pro svět, se dostává do takovéto situace,“ uvedl na webu BBC. „Prezentovali jsme se hodně negativně. Moje srdce se topilo v žalu,“ prohlásila světová jednička dál.

„Ke Katalánsku mám vřelý vztah. Prožil jsem tam několik zásadních okamžiků mé kariéry. Překvapilo mě, když jsem viděl společnost takto se radikalizovat. Našli se lidé, kteří záměrně manipulovali s informacemi, aby vyvolali mezi občany chaos. To by se stávat nemělo,“ dodal.

Podle katalánského premiéra Carlese Puigdemonta hlasovalo pro nezávislost devadesát procent voličů. Madrid však referendum označil za protizákonné. „Jedinou šancí, jak se z toho dostat ven, je dialog. I když to teď vypadá nereálně, je to způsob, jak celou situaci uklidnit a dosáhnout dohody,“ uzavřel jednatřicetiletý Rafael Nadal.

Reklama

  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová