Hlavní obsah

Federer plánuje hrát ještě minimálně tři roky. Překoná rekord legendy?

Basilej/Praha

Před několika dny Roger Federer po triumfu v Šanghaji čtyřiadevadesátým titulem v kariéře dostihl v historické tabulce Ivana Lendla. A tak vyvstala otázka, dokáže šestatřicetiletý Švýcar překonat i legendárního Jimmyho Connorse, který vyhrál na okruhu ATP celkem sto devět turnajů? Je to velice pravděpodobné, neboť švýcarský fenomén má v plánu hrát ještě další tři roky.

Foto: ČTK

Roger Federer.

Článek

Vítěz devatenácti grandslamů se tento týden představí na turnaji v Basileji, kde s pořadateli podepsal novou smlouvu na další tři roky. Světová dvojka to potvrdila v rozhovoru pro švýcarský web tagesanzeiger.ch. „Jak to, že jste nepodepsal rovnou na pět let?“ tázal se novinář. „Po třech letech můžeme uzavřít novou smlouvu na další tři roky,“ vysvětloval mu se smíchem Federer, který se na turnaj před domácím publikem už těší, avšak zároveň cítí tlak.

Hrál zde už šestnáctkrát, dvanáctkrát se probojoval do finále a sedmkrát z něj odešel jako vítěz. „Ta bilance je skvělá, snad se mi ji podrží udržet,“ přál si na webu ATP Federer. „Mám to tady nesmírně rád. Na každém rohu na mě vyskakují vzpomínky. Daří se mi tady a fanoušci očekávají, že se opět dostanu daleko, proto jsem teď trochu nervózní,“ přiznal.

Letos mu situaci částečně usnadnil i jeho velký rival Španěl Rafael Nadal, který se z Basileje odhlásil kvůli bolavému kolenu.

V úterý večer bude Federerovým soupeřem v prvním kole Francis Tiafoe. S ním se letos Federer utkal už dvakrát. V Miami devatenáctiletého mladíka porazil dva nula na sety, na US Open s ním už ale sehrál velkou bitvu a z postupu do dalšího kola se mohl radovat, až když vyhrál v pátém setu 6:4. „Je to nebezpečný hráč, hodně se zlepšil. Má před sebou skvělou kariéru,“ řekl na adresu talentovaného Američana.

„Doufám, že nebude tolik plný energie jako na US Open a že neodstartuje svou plnohodnotnou kariéru právě tady v Basileji,“ dodal s úsměvem šestatřicetiletý Švýcar. „Chci tady udělat dobrý výsledek, ale musím jít postupně. Nejdříve je potřeba vyhrát první zápas. Případná další kola ale taky nebudou lehká. Mám těžký los a bude záležet na tom, kdo v jaké nastoupí formě.“

Po Basileji se bude bývalá světová jednička soustředit už jen na Turnaj mistrů, kam se kvalifikovala již popatnácté. „Poprvé jsem na Turnaji mistrů hrál v roce 2002. Od té doby uběhla spousta času. Vždy se mi na posledním turnaji sezóny dařilo a mám tady skvělý rekord, dvakrát jsem vyhrál v Šanghaji, dvakrát v Houstonu a dvakrát v Londýně.“

„Určitě bych rád vyhrál znovu, teď jsem ale šťastný, že jsem si už s předstihem zajistil účast. Mohu tak být klidnější. Vítězství v Londýně by bylo skvělým zakončením sezóny. Jenže tenhle plán má více hráčů, takže musíme počkat, jak to dopadne,“ dodal tenista, který by se po případném triumfu v Basileji osamostatnil na druhém místě v počtu vítězství turnajů ATP.

Překoná Roger Federer rekord Jimmyho Connorse v počtu vítězství turnajů ATP?
Ano.
85 %
Ne.
15 %
Celkem hlasovalo 2308 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík