Hlavní obsah

Díky, Rafaeli. Strýček Toni přestává trénovat světovou jedničku

Pod jeho vedením se stal světovou jedničkou a získal pětasedmdesát titulů na okruhu ATP, z toho šestnáct grandslamů. Toni Nadal trénoval svého synovce Rafaela sedmadvacet let a nyní mu děkuje za všechny okamžiky, které spolu prožili. „Rafael je strůjcem mého štěstí,“ prohlásil šestapadesátiletý kouč.

Foto: Tony O'brien, Reuters

Rafael Nadal a jeho strýc Toni během tréninku na Turnaji mistrů.

Článek

„Turnaj mistrů byl posledním turnajem, kdy jsem vedl svého synovce jako trenér. Uzavřelo se tak sedmadvacet šťastných let, které začaly dnem, kdy potomek mého bratra Sebastiána poprvé vstoupil na kurt,“ řekl španělskému deníku El País Toni Nadal, který talentovaného klučinu, který dodnes dělá vše pravou rukou, předělal na tenisového leváka.

Věděl totiž, že ti to mají v tenise lehčí, není jich moc a praváci tak na ně nejsou příliš zvyklí. Rafael pilně trénoval, dodržoval disciplínu a v roce 2005 vyhrál na French Open svůj první grandslamový titul. Nyní jich už má odsud deset, další tři získal na US Open, dva pak ve Wimbledonu a jeden na Australian Open.

„Cítím potřebu zdůraznit, že Rafael je strůjcem mého štěstí. Díky němu jsem zažil něco, co překonalo všechny moje trenérské sny,“ přiznal šestapadesátiletý Španěl. „Procestoval jsem s ním nejrůznější místa na světě a díky němu se dostal do podvědomí víc, než si zasloužím,“ dodal.

Do důchodu se ale Toni Nadal rozhodně ještě nechystá. Nyní se bude věnovat synovcově tenisové akademii. „Moje tenisové působení ještě nekončí. Moje zapálení pro tento sport a láska k němu se nemění,“ ujistil s tím, že pokud by Rafael někdy potřeboval poradit, rád mu se vším pomůže. Hlavním koučem Rafaela Nadala nyní bude Carlos Moya.

Reklama

  4 : 6, 2 : 6 Macháč - Sinner 4 : 6, 2 : 6 konec
20240327T20 : 00:00+0100
Macháč vs. Sinner
Macháč vs. Sinner
Macháč
Sinner