Hlavní obsah

ATP chce změnit turnaje, budou kratší finále a skupiny

Tenisová organizace ATP připravuje změny na mužském okruhu. Od příštího roku budou některé turnaje začínat už v neděli, formát základních skupin se bude používat i jinde než na Turnaji mistrů a mělo by být méně podniků s finálovými zápasy na tři vítězné sety. V neděli to oznámili zástupci ATP v New Yorku, kde v pondělí začíná US Open.

Článek

Navíc se poprvé od roku 2000 chystá plošné navýšení turnajových prémií. O deset procent vzroste dotace podniků nejnižší kategorie.

ATP chce v příštím roce vyzkoušet systém turnajů se základními skupinami, z nichž nejlepší hráč postoupí do vyřazovacích bojů. Vzhledem k několika zápasům v úvodní části se tak fanouškům nestane, že by svého oblíbence viděli jen jednou. Rozsáhlejší zavedení skupin se plánuje na roky 2008 a 2009.

Navíc se nechali pořadatelé mužských turnajů inspirovat letošním French Open, které začalo už v neděli, díky čemuž více vydělalo na televizních právech i prodeji vstupenek. V roce 2007 se z některých sedmidenních turnajů stanou osmidenní, o dva roky později by měly mít všechny podniky program od neděle do neděle.

Ve snaze o ulehčení tenistům v náročném programu chce ATP snížit počet turnajů, kde se finálový zápas hraje na tři vítězné sety. Letos jich bylo třináct. Pětisetové bitvy naopak budou i nadále k vidění v celém průběhu grandslamových podniků.

Reklama