Hlavní obsah

Agassi po posledním utkání kariéry neudržel slzy

NEW YORK

Kariéra slavného amerického tenisty Andreho Agassiho skončila po 21 letech ve třetím kole US Open, v němž šestatřicetiletý hráč podlehl v neděli Němci Benjaminu Beckerovi. Držitel osmi grandslamových titulů prohrál se jmenovcem svého někdejšího velkého rivala ve čtyřech setech.

Článek

Po tříhodinovém zápase na kurtu Arthura Ashe zaplněném do posledního místa Agassi neudržel slzy a přišlo dojemné loučení s diváky, kterých se v ochozech mačkalo 23 tisíc. Další fanoušci sledovali odchod tenisové legendy na velkoplošných obrazovkách v areálu Flushing Meadows.

Agassi už předem ohlásil, že po US Open skončí. V New Yorku si dokázal navzdory chronickým bolestem zad, které tlumil s pomocí injekcí, prodloužit kariéru o dva zápasy. Fanoušky ještě jednou nadchl ve druhém kole, v němž v pěti setech vyřadil finalistu letošního Australian Open Marcose Baghdatise. I když mu déšť, jenž způsobil odložení celého sobotního programu, dopřál delší čas na odpočinek, na málo známého soupeře dnes nestačil.

Becker, jenž si vybojoval teprve druhou účast v hlavní soutěži grandslamu v kvalifikaci, dosáhl v 25 letech životního úspěchu. I kdyby už v dalších letech nic nedokázal, v paměti fanoušků zůstane jako ten, kdo ukončil Agassiho kariéru. Německý tenista po skončení zápasu neskrýval rozpaky a vyznal se ze svého obdivu k rodákovi z Las Vegas.

"Andre byl vždy můj idol. Dokázal hrozně moc, byla to pro mě čest s ním hrát," prohlásil na kurtu 112. hráč světového žebříčku, který si vybojoval právo nastoupit proti vítězi utkání Andy Roddick - Fernando Verdasco. Slavného soupeře poslal do "tenisového" důchodu s pomocí 27 es a 82 vítězných míčů.

Aplaus vstoje

Agassi mu sebral druhý set, ale pak už měl navrch Becker. V závěrečném gamu s vědomím blížícího se konce výjimečné sportovní kariéry se vítěz US Open z let 1994 a 1999 a loňský finalista nebyl schopen soustředit na hru. Německý hráč snadno došel k mečbolu, který proměnil esem.

Po posledním fiftýnu Agassiho přemohly emoce, bezradně usedl na lavici vedle kurtu a rozplakal se. Z ochozů k němu doléhaly výkřiky fanoušků, kteří mu vzdávali hold aplausem vestoje. Z čestné lóže tleskala i jeho manželka a bývalá světová jednička Steffi Grafová s jejich synem.

"Výsledková tabule ukazuje, že jsem prohrál. Ale neukazuje, co jsem zjistil. Vy jste mi dodávali inspiraci a vůli vyhrávat. O vaše ramena jsem se mohl opřít, když jsem byl úplně dole," prohlásil jeden z pěti tenistů v historii, jenž dokázal vyhrát všechny čtyři grandslamy. Při svém proslovu ze sebe s námahou soukal každé slovo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články