Hlavní obsah

Novák se chce proti Nadalovi pokusit o nemožné

NEW YORK

Po třech letech si Jiří Novák opět zahraje osmifinále grandslamového turnaje. Český tenista hraje na US Open poslední grandslam kariéry a zatím jej ve Flushing Meadows neopouští výborná forma. Ve čtvrtém kole jej ale čeká oříšek z nejtěžších: turnajová dvojka Rafael Nadal...

Článek

Jednatřicetiletý Novák se do čtvrtého kola dostal díky nedělní výhře nad Xavierem Malissem z Belgie a vyrovnal tak své osobní maximum ve Flushing Meadows. Grandslamové osmifinále si zahraje po třech letech, do čtvrtfinále dosud proklouzl jen na Australian Open 2002.

Nováka nyní čeká hvězda současného tenisového nebe. Dvacetiletý mladík z Mallorky dvakrát vyhrál Roland Garros a letos okusil hořkost porážky jen sedmkrát. "Je obrovským favoritem nejen pro moje utkání, ale pro celý turnaj, takže budu hrát totálně bez tlaku. Nemám co ztratit a pokusím se skoro o nemožné," řekl Novák pro Český rozhlas.

Vyřadí Jiří Novák ve 4. kole US Open Rafaela Nadala?
Hlasujte v anketě pod článkem.

S Nadalem hrál dvakrát v kariéře. Oba zápasy se udály předloni v době, kdy Nadal začínal kariéru. V Aucklandu Novák prohrál, ale při Davisově pohár Španělovi nepovolil ani set.

Na centrálním kurtu

Zápas se bude hrát na centrálním dvorci Arthura Ashe a Novák, který po sezóně ukončí kariéru, čeká náročné utkání. "Povrch není až tak rychlý, aby se mi podařilo hrát hodně agresivně, takže to budou opět dlouhé výměny. To s ním není jednoduché vydržet," řekl Novák.

Přes Mallise přešel Novák ve čtyřech setech za dvě a půl hodiny. Ztratil jen první sadu ve zkrácené hře, i když v tie-breaku už vedl 4:0. "Bylo to trošku nešťastné. Hrozně mě to mrzelo, ale bojuji a snažím se nechat na kurtu maximum a je z toho postup," řekl otec tří dětí Novák, kterého v New Yorku doprovází manželka Kateřina.

V celém utkání soupeři povolil pouze tři brejkboly. "Neměl moc šanci mi vzít podání, ale moc dobře jsem neservíroval," řekl Novák. Hrály se dlouhé výměny a výrazný rozdíl byl v nevynucených chybách, Novák jich udělal čtyřicet, ale soupeř o 30 víc. "Mallise je obranář, dobře se pohybuje a hodně balonů přes síť mi vyhovovalo," řekl Novák.

Reklama