Hlavní obsah

Agassi skončil s tenisem a ničeho nelituje

Se slzami v očích, ale bez slov lítosti opouští americký tenista Andre Agassi světovou scénu. Na grandslamovém US Open, kde před jednadvaceti lety začal kariéru, pro něj vše skončilo ve třetím kole na raketě hráče z kvalifikace Benjamina Beckera z Německa.

Článek

Legendární tenista se neubránil slzám. Nedokázal přemoci emoce. "Byl to smutek, ale i štěstí. Byl to nádherný pocit, kombinace vzrušení z konce a z toho, co přijde v budoucnu," řekl později Agassi. Pláč musel vysvětlovat svým dětem, dceři Jaz a synu Jadenovi. "Bylo to pro ně nepochopitelné, protože táta přeci nikdy nebrečí," řekl Agassi.

Nelituje, že odloží raketu a už se nebude honit za fiftýny a tituly. "Na konec jsem se připravoval těch jednadvacet let, co hraji tenis," vtipkoval Agassi na tiskové konferenci. "Konec je smutný, ale je to takový přerod v ohromující uspokojení. Bolest z loučení přechází v radost z dobře odvedené práce. S tím jsme smířený," řekl.

Bolestem navzdory

Agassi hrál v areálu Flushing Meadows s vypětím všech sil navzdory chronickým bolestem zad, do kterých dostával injekce. Přesto nadchl svým tenisem zaplněné ochozy Arthura Ashe i diváky u televizních obrazovek.

"Doufám, že z toho něco mají, že jsou o něco bohatší, protože já jsem díky nim lepší. V to doufám. Vždycky jsem se snažil víc dávat než dostávat," řekl šestatřicetiletý rodák z Las Vegas po utkání, po kterém poslal obecenstvu naposledy své obvyklé čtyři polibky.

Vítěz 60 turnajových titulů včetně osmi grandslamových hrál US Open poprvé v roce 1986. Chtěl se loučit ve finále, jako se to povedlo jeho dlouholetému rivalovi Petu Samprasovi, ale to mu nevyšlo.

Ovací vstoje se Agassimu dostávalo od prvního kola a po nedělní prohře mu potlesk možná ještě teď doznívá v uších. Tleskali mu totiž všichni, i hráči v šatně. Když tam přišel, všichni stáli a aplaudovali. "Až mi z toho běhal mráz po zádech, protože největší ocenění je od těch, s kterými jsem hrál a trávil společné roky," řekl Agassi.

Každý bojuje za sebe

Upozornil, že tenis není kolektivní sport, v kterém se tým raduje společně z úspěchu. Hráči bojují každý za sebe, ale cestují spolu léta po celém světě a velmi dobře se znají. "Získáváme úspěch na úkor toho druhého, a proto ten potlesk beru jako obrovský kompliment," řekl Američan.

Agassi se rozhodl odejít z vrcholového tenisu v New Yorku, protože to byl turnaj jeho srdce. "Tohle místo mi za ty roky nejvíce dalo, nikde jinde na světě jsem tohle nepoznal," vyznal se miláček publika.

Velkou poklonu Agassi složil své manželce, bývalé světové jedničce a jedné z bývalých nejlepších tenistech světa Steffi Grafové. Ta mu pomáhala být na vrcholu i po třicítce. "Jednoznačně, ona byla tím důvodem za posledních šest let. Moc mi dala a myslím, že od doby, kdy jsme spolu začali, jsem skoro neprohrával," smál se Agassi.

Ve svém "novém" životě se může Agassi více věnovat charitě na pomoc ohroženým dětem, kterou založil již před lety. Je ale pravděpodobné, že nějakým způsobem zůstane u tenisu. "Doufám, že to půjde, pořád mám o tenis zájem, ale teď netuším, kam se to posune," uzavřel.

Reklama