Hlavní obsah

Connnorsův vliv je zjevný, Roddick je znovu nebezpečný

NEW YORK

Andy Roddick by se mohl stát americkým nástupcem Andreho Agassiho na tenisových kurtech. Možná symbolicky v pondělním osmifinále vyřadil Němce Benjamina Beckera, který o den dříve poslal Agassiho do tenisového důchodu. Roddick tak na grandslamovém US Open potvrzuje rozkvět, který zažívá pod legendárním Jimmym Connorsem.

Článek

Devátý nasazený Roddick, vítěz ve Flushing Meadows v roce 2003, nepovolil Beckerovi ani set. V utkání dal 21 es a vyslyšel tak fanouška, který výkřikem z hlediště žádal: "Jedem, Andy, udělej to pro Andreho!"

Zatímco Agassi už byl na cestě domů do Las Vegas, Roddick postoupil vstříc čtvrtfinále. Beckerova nedělní výhra přitom Roddickovi vyřešila dilema. "Chtěl bych hrát proti svému idolu, ale nechtěl bych být tím, kdo ho odstřelí a ukončí mu kariéru. Takhle to je lepší," oddechl si Roddick.

Čtyřiadvacetiletý Roddick působí na amerických turnajích jako vyměněný. Je na něm vidět vliv kouče Connorse, kterého angažoval koncem července, a nyní se cítí jako politý živou vodou. Před US Open se dostal do finále v Indianapolis a vyhrál turnaj v Cincinnati.

"Pivko a nohy na gauč"

Před prvním tréninkem si přitom Roddick nebyl vůbec jistý, jestli bude spolupráce fungovat. "Abych byl upřímný, když jsem za ním jel do Kalifornie, tak jsem se obával a nevěděl, co čekat," řekl Roddick. "Oba jsem doufali, že to je osud a padneme k sobě," doplnil.

Ledy roztály až v Austinu u Roddicků, kam přijel pětinásobný vítěz US Open pokračovat s přípravou. Connors dostal pokoj pro hosty a svým chováním novému svěřenci imponoval. "Hráli jsme kulečník, poker, živě spolu diskutovali. Na kurtu jsme makali, ale když pak přišel domů, tak si otevřel pivo a hodil nohy na gauč," popisoval Roddick chování Connorse, jehož výkony před patnácti lety hltal v hledišti.

Podle Roddicka má Connors, jehož matka i babička byly tenisovými trenérkami, vedle obvyklého bojovného ducha patřícímu k velkým vítězům i velké znalosti o technice. "Navíc má v sobě zaujetí a tenisovou vášeň, což je velice nakažlivé. Je to skvělé," řekl Roddick.

Čtyřiapadesátiletý Connors je uznávanou osobností a po Roddickově utkání spěchal na vlastní hodinovou autogramiádu a prodej svého DVD s tenisovými základy. "Mám možnost denně trénovat a získávat informace od jednoho z nejlepších hráčů historie. To člověk nemůže tvrdit příliš často a věřte mi, opravdu mi má co nabídnout," řekl Roddick

Reklama