Hlavní obsah

Lvíčata míří po výhře nad Moldavskem do baráže

DRNOVICE

Čeští fotbalisté do 21 let si v kvalifikačním utkání hladce poradili s Moldavskem 3:0 a jediná výhra je dělí od jistoty baráže o mistrovství Evropy. V dosavadních pěti zápasech totiž svěřenci trenéra Wernera Ličky neztratili ani bod a suverénně vedou 3. kvalifikační skupinu.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Jiří Koubský oslavuje branku v moldavské síti.

Článek

Češi v Drnovicích předvedli přímo raketový vstup do utkání. Moldavané jim po rozehrání odevzdali míč, Kolář vzápětí na levé straně pohotově vysunul Svěrkoše a ten dalším cizelérským pasem vybídl ke skórování volného Kobylíka. V té chvíli se hrálo pouhých 15 vteřin.

Rychlý gól ale jako by české reprezentanty ukolébal a Moldavané se v dalších minutách nastěhovali na jejich polovinu. Jediné vážnější ohrožení Laštůvkovy branky však znamenala střela kapitána Matjury.

Když se Češi pustili do útočení, hned byli nebezpeční. Moldavskou obranu rozložil kolmým pasem kapitán Polák a Svěrkoš se vzápětí hnal na Paščenkovu bránu. Sám se ale vytlačil z dobré střelecké pozice a pálil jen do boční sítě.

Česká noha na plynu

"Lvíčata" poznala, že naivní moldavská obrana je zranitelná. V krátkém časovém sledu nejprve prověřil brankáře Paščenka ostrou ranou Kobylík a pak dvakrát hlavičkoval ostravský talent Svěrkoš. Ani jednou však neuspěl.

V 18. minutě se Ličkovi svěřenci přece dočkali druhé branky. Kobylík přistrčil míč Vidličkovi, jeho dělovku Paščenko vyrazil jen před sebe a pohotový Koubský nekompromisně zavěsil. Poté Češi znovu sundali nohu z plynu a jejich hra se utápěla v řadě nepřesností.

Přesto mohli jít do kabin s ještě vyšším náskokem, ale Koubský v 32. minutě ze tří metrů přestřelil branku. Za pět minut upadl v pokutovém území Mario Lička přes nohu beka Posta, ale Kobylíkovu penaltu lapil Paščenko. Těsně před poločasem si ještě Svěrkoš v nadějné pozici ukopl míč a vzápětí stejný hráč obešel brankáře, ale zpětná přihrávka nenašla adresáta.

Lafata pečetil

Druhý poločas začali Češi na čerstvě pokropeném trávníku znovu aktivně, po nacvičeném signálu vrátil Plašilův centr před branku Koubský a Ličkovu dělovku vytlačil moldavský gólman. Tempo hry pak zase opadlo a Lička raději povadlý tým oživil dvojnásobným střídáním. Slepička i Trojan ofenzivu pozvedli; prvně jmenovaný nejprve v 67. minutě vtipně uvolnil Vidličku, který ale místo střely volil zbytečnou přihrávku.

Za minutu Slepičku vyslal do sóla Svěrkoš, ale liberecký útočník zbrkle vystřelil přímo do Paščenka. Na druhé straně po dlouhé době Moldavané provětrali i českou obranu: Doroš zatáhl míč po levém křídle a k jeho přízemnímu centru chyběly nabíhajícímu Pisnikovi dva metry.

Na drnovickém trávníku hráčům v parném odpoledni rychle docházely síly, ale "lvíčata" pokořila moldavskou obranu v samém závěru ještě jednou. Trojanův přetažený centr vrátil z voleje Slepička a střídající Lafata před opuštěnou brankou nezaváhal.

ČR "21" - Moldavsko "21" 3:0
Poločas: 2:0. Branky: 1. Kobylík, 18. Koubský, 89. Lafata. Rozhodčí: Mammadov - Asadov, Karimov (všichni Ázerb.). ŽK: Kobylík - Razdorožnij. Diváci: 4358.
Česko:
Laštůvka - Vidlička, Schuster, Koubský, Bureš - Kobylík (57. Slepička), Plašil, Polák, Kolář (61. Trojan) - Lička, Svěrkoš (78. Lafata)
Moldavsko:
Paščenko - Razdorožnij, Golovatěnko, Postu - Pisnik, Kornějencov, Tofan, Žapalaju (75. Sojmu), Cučovej (84. Čakjuk) - Chramtov (64. Doros), Matjura
Tabulka 3. skupiny:
1. ČR550014:115
2. Rakousko53115:410
3. Bělorusko53026:69
4. Nizozemsko50234:92
5. Moldavsko60153:121

Reklama

Související témata: