Hlavní obsah

Damm nezastírá, že mu k triumfu pomohlo i štěstí

NEW YORK

Tenistovi Martinu Dammovi nikterak nevadí, že mu k prvnímu grandslamovému titulu v kariéře pomohlo i štěstí a soupeřovy chyby. Čtyřiatřicetiletý český hráč triumfoval v sobotním finále čtyřhry na US Open v New Yorku spolu s Indem Leanderem Paesem, druhý nasazený švédsko-běloruský pár Jonas Björkman, Max Mirnyj zdolali 6:7, 6:4 a 6:3.

Článek

První Dammovy pocity po proměněném mečbolu prý byly nepopsatelné. "Bezprostředně po zápase jsem byl úplně v transu, vůbec jsem si to ani neuvědomoval. Jenom jsem běhal zmateně po kurtu a snažil jsem se co nejvíc si to užít. Vyhrát grandslam, to prostě v tenise znamená opravdu nejvíc. Je to krásné, jsem strašně šťastný," řekl hráč v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jedním z prvních gratulantů byl otec. "Psal mi, že je to pro mě ocenění za celoživotní dřinu, kterou jsem tomu věnoval. Ale hlavně pro něj to musí být úplně super, protože mě k tenisu přivedl a čekali jsme na tenhle titul hrozně dlouho," řekl liberecký rodák Damm.

Nezastíral, že jejich páru v cestě za prvenstvím pomohlo i štěstí. "Měli jsme ho včera v semifinále i dneska, ale k tomu to prostě patří. Cyrda Suk mi říkal, že v roce 1998, když tady vyhrál s (Australanem Sandonem) Stollem, odvraceli dva mečboly a soupeř si při smeči ťuknul raketou o síť, což mohl být třetí mečbol," prohlásil Damm.

Štěstí rozhoduje často

V současné čtyřhře jsou podle něj dvojice velmi vyrovnané a štěstí rozhoduje poměrně často. "A my ho tentokrát měli na své straně. Málokdo je jako Federer, který vyhrává tím, že je o hodně lepší než ostatní," uvedl Damm, který vyhrál už 33 turnajů na okruhu ATP, ale na premiérový triumf z grandslamu čekal v profesionální kariéře plných šestnáct let. S Paesem zůstali těsně pod vrcholem letos na Australian Open, na US Open scházel Dammovi krůček už v roce 1993 ve dvojici s Karlem Nováčkem.

Na soupeřově straně se v rozhodujících chvílích třetí sady psychicky sesypal Švéd Björkman. "Najednou tam úplně zkolaboval, dal dvě dvojchyby po sobě a zkazil dva voleje. Do té doby přitom servíroval výborně, moc šancí na brejk jsme proti němu neměli. Asi na něj dolehla tíha té koncovky, ale já jsem rád, že když jsem pak podával do zápasu, že se to povedlo docela s přehledem dotlačit," prohlásil český daviscupový reprezentant.

Zpočátku nedůstojná atmosféra

Zklamalo ho, že úvod finálového zápasu provázela nedůstojná atmosféra. Nehrálo se totiž na centrálním dvorci, tam dostalo předost semifinále dvouhry s místním oblíbencem Andym Roddickem. "Finále grandslamu by mělo být na hlavním dvorci, jenže tady to ten déšť narušil tak, že plán byl zpožděný skoro o tři dny. Zpočátku tady bylo tak sto padesát lidí, což bylo smutné, ale na tu koncovku už přišla spousta lidí, bylo to bouřlivé a byly tam velké nervy. Proto jsem rád, že se nám to povedlo v pohodě zvládnout," řekl Damm.

Po finále čtyřhry ho čekal ještě boj o titul v mixu, kde však s Květou Peschkeovou prohráli s Bobem Bryanem a loučící se legendou Martinou Navrátilovou. "Včera jsem hrál dva zápasy, dneska taky, je to nabité, ale je to paráda, protože to znamená, že se člověk probojoval do závěrečných kol. Jdeme si pro vítězství, i ten mix, i když není tak slavný jako debl nebo singl, má svůj lesk. Finále grandslamu se nehraje každý den a oba s Květou máme letos životní formu," řekl Damm. Druhý titul z New Yorku však po prohře ve dvou setech nakonec nepřidal.

Reklama