Hlavní obsah

Český tenista Lojda vyhrál juniorku US Open

NEW YORK

O další české vítězství na letošním US Open se po Martinu Dammovi postaral Dušan Lojda. Osmnáctiletý prostějovský tenista se stal vítězem juniorské dvouhry, když v poslední hrací den závěrečného grandslamu sezóny porazil 7:6 a 6:3 Kanaďana Petera Polanského.

Článek

"Je to můj životní úspěch, vždyť vítězství na US Open se nepodaří každý den," řekl po zápase Českému rozhlasu Lojda, jenž byl ve finále jako nasazená desítka papírovým favoritem. "Hrál jsem tady velmi dobrý tenis a jsem rád, že jsem to dotáhl do vítězného konce," dodal.

Jeho soupeř s českými předky měl na své straně přízeň většiny publika, to však Lojdu nevyvedlo z míry. "Abych pravdu řekl, ani jsem to moc nevnímal. Měl jsem tady trenéra a dvě hráčky z České republiky, které mi fandily a věřily, především jsem se však koncentroval na svůj tenis," dodal čerstvý juniorský šampion US Open.

Lojda se stal prvním českým tenistou, který vyhrál dvouhru juniorů na US Open. Poslední českou vítězkou juniorky na grandslamovém turnaji byla Barbora Strýcová, královna Australian Open v letech 2002 a 2003.

Ze dvou ruských tenistek ve finále čtyřhry na US Open se dnes radovala Věra Zvonarevová. Společně se svou francouzskou partnerkou Nathalií Dechyovou porazila v souboji o titul v New Yorku rusko-slovinské duo Dinara Safinová, Katarina Srebotniková 7:6 a 7:5.

Pro Dechyovou a Zvonarevovou, které na US Open ani nebyly nasazené, je dnešní triumf první na grandslamu v kariéře.

US Open 2006 - junioři:
Dvouhra - finále:
Lojda (10-ČR) - Polansky (Kan.) 7:6 (7:4), 6:3.
Ženy, čtyřhra - finále:
Dechyová, Zvonarevová (Fr./Rus.) - Safinová, Srebotniková (8-Rus./Slovin.) 7:6 (7:5), 7:5.

Reklama