Hlavní obsah

Čilič - Nadal 3:6, 6:3, 6:7, 6:2, 2:0 skrečŠok za šokem! Nadal nedohrál. Do semifinále prošel Brit. Belgičanka si vyšlápla na favoritku

Melbourne
Aktualizováno

Černý den pro favority! Pokračování tenisového Australian Open přineslo sérii překvapení. Ve čtvrtfinále skončil zraněný Rafael Nadal, šampión melbournského grandslamu z roku 2009 a lídr světového žebříčku. Vzdal Chorvatu Marinu Čiličovi. Vypadl i Grigor Dimitrov, Brit Kyle Edmund třetího nasazeného Bulhara porazil 6:4, 3:6, 6:3 a 6:4. První ženskou semifinalistkou se stala nečekaně Elise Mertensová, když zaskočila nasazenou čtyřku Elinu Svitolinovou z Ukrajiny a porazila ji 6:4 a 6:0.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Čilič - NadalVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Wozniacká - Suárezová

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtfinále Edmund - Dimitrov a čtvrtfinále čtyřhry žen

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čtvrtfinále dvouhry a čtyřhry žen

Nadal bojoval s Čiličem tři a tři čtvrtě hodiny. Za stavu 2:2 na sety a 2:0 pro Čiliče v páté sadě se španělský tenista rozhodl vzdát. Měl problémy se stehenním svalem.

Čiličovým soupeřem v boji o finále bude Edmund, jenž vyřadil Dimitrova a zatím plně nahrazuje britskou hvězdu Andyho Murrayho, který v Austrálii kvůli operované kyčli chybí. Aktuálně 49. hráč žebříčku hraje na grandslamech pátým rokem, jeho dosavadním maximem bylo osmifinále US Open 2016.

Edmund jako teprve šestý Brit v open éře tenisu postoupil do semifinále grandslamu. Třiadvacetiletý jihoafrický rodák zaznamenal 46 vítězných úderů, nebezpečný byl hlavně z forhendu. Na rozdíl od Dimitrova vůbec neprojevoval nervozitu.

Může být nová britská jednička

Na proměněný mečbol si musel počkat, protože až Jestřábí oko potvrdilo, že Dimitrovův bekhend skončil v autu. Edmund byl při Murrayho absenci jediným britským zástupcem v pavouku mužské dvouhry.

Pokud by postoupil až do finále, předstihl by právě krajana a pětinásobného finalistu ve světovém žebříčku. Poprvé od roku 2006 by tak Británie měla jinou mužskou jedničku.

Dimitrov nenavázal na výborný výkon ze zápasu s domácím Nickem Kyrgiosem a nesplnil roli velkého favorita. V Melbourne neobhájil loňské semifinále.

Mertensovou čeká Wozniacká

Mertensová překvapivě zasypala Svitolinovou 26 vítěznými údery a za 73 minut po devíti zápasech ukončila Ukrajinčinu vítěznou sérii. Svitolinová před Australian Open vyhrála turnaj v Brisbane a v Melbourne porazila čtyři soupeřky včetně českých tenistek Kateřiny Siniakové a Denisy Allertové.

Dvaadvacetiletá Belgičanka na Australian Open hraje poprvé. Celkem je to její pátá účast na grandslamu. S výjimkou třetího kola z loňského Roland Garros nepřešla první kolo.

V prvním grandslamovém semifinále v kariéře se dvaadvacetiletá Mertensová utká s druhou nasazenou Caroline Wozniackou. Dánka dnes jako jediná z favoritů čtvrtfinálový duel zvládla, s Carlou Suárezovou ale o postup bojovala takřka dvě a čtvrt hodiny. V úvodním setu uštědřila Wozniacká Španělce kanára, ve druhém ale nevyužila mečbol, Suárezová v tie-breaku srovnala a vynutila si pokračování.

V třetí sadě už ale bývalá světová jednička soupeřce další šanci nenabídla a po setech 6:0, 6:7, 6:2 postoupila. Účastí v semifinále si Wozniacká vyrovnala osobní melbournské maximum z roku 2011. Nejdál na grandslamu došla na US Open, kde si dvakrát zahrála finále.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 miliónů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Čilič (6-Chorv.) - Nadal (1-Šp.) 3:6, 6:3, 6:7 (5:7), 6:2, 2:0 skreč.
Edmund (Brit.) - Dimitrov (3-Bulh.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:4
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Wozniacká (2-Dán.) - Suárezová (Šp.) 6:0, 6:7 (3:7), 6:2.
Mertensová (Belg.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6:4, 6:0
Výsledky českých tenistů

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články