Hlavní obsah

Korda - Čun Sin Ceng 7:6, 6:4Korda opět vítězem Australian Open. Syn po 20 letech navázal na otcův triumf

Melbourne
Aktualizováno

Po 20 letech se mezi vítěze tenisového Australian Open znovu zapsalo jméno Korda. Na vítěze dvouhry mužů Petra Kordu navázal jeho syn Sebastian, který reprezentuje USA, titulem ve dvouhře juniorů.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Sebastian Korda pózuje s trofejí pro juniorského vítěze Australian Open.

Článek

Sedmnáctiletý Sebastian Korda hrál v roli sedmého nasazeného a ve finále v Rod Laver Areně porazil Čun Sin Ceng z Tchaj-wanu 7:6 a 6:4. Po zisku titulu vystřihl i pověstné nůžky, které jeho otec dělal po každém vítězném zápase.

Právě pro svého otce chtěl Sebastian titul vyhrát. Petr Korda totiž 23. ledna oslavil padesáté narozeniny.

„To byl rozhodně hlavní cíl vyhrát ten turnaj pro tátu kvůli jeho padesátinám. Narozeniny mé maminky jsou zase 5. února (bývalá tenistka Regina Rajchrtová - pozn. red.) , takže to je pro mě také speciální," řekla vycházející tenisová hvězda.

Jak bylo předesláno, Petr Korda ovládl Australian Open v roce 1998. To bylo naposled, kdy se českému tenistovi podařilo zvítězit na jednom z grandslamů.

„Je to pro mě opravdu výjimečné, včetně toho, že jsem tady v Austrálii – chci říct, i moje sestra tu získala svůj první titul," řekl Sebastian Korda, jehož sestra Jessica před šesti lety vyhrála golfové Australian Open. „Můj otec tu dosáhl na svůj jediný grandslamový titul, takže je to pro mě mimořádné," dodal Sebastian.

Petr Korda zůstal doma na Floridě, aby na sebe nestrhl pozornost. Když jeho syn přišel s trofejí do šatny, přečetl si od něj na telefonu vzkaz. „Hodně rodičů na děti příliš tlačí, táta taky trochu, ale podporuje mě, jak může. Je pořád mým hlavním koučem, když jsem doma, a hodně jeho zápasů jsem viděl," řekl Sebastian.

Golf, který hrají na vrcholné úrovni obě jeho sestry Jessica a Nelly, se mu zdál nudný. A od hokeje utekl, když viděl hrát Radka Štěpánka, kterého jeho otec trénoval. „Tenis miluju. Propadl jsem mu," řekl 193 cm vysoký Sebastian Korda.

Otec levou, syn pravou

Celý turnaj chodil v Melbourne Parku kolem velké fotografie svého otce, zachyceného po vítězství ve finále ročníku 1998 nad Chilanem Marcelem Riosem. „To je super chodit kolem něj. Je to docela srandovní. To měl ještě hezký vlasy," vtipkoval Sebastian na otcův účet.

Otce respektuje a zvládá roli potomka slavných rodičů. Nebere příjmení Korda jako přítěž. „Miluju být Korda. My jsme si v rodině strašně blízko, pomáháme si," řekl Sebastian loni ČTK na pařížském Roland Garros. Je otci podobný, ale jeden rozdíl mezi nimi je: Petr Korda drtil soupeře levačkou, jeho syn hraje pravou rukou.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů):
Junioři:
Dvouhra - finále:
Korda (7-USA) - Čun Sin Ceng (6-Tchaj-wan) 7:6 (8:6), 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Liang En-šuo (2-Tchaj-wan) - Burelová (Fr.) 6:3, 6:4.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík